Szakmai vélemény a beruházási kiegészítő csökkentő tétel elszámolásával kapcsolatban, áfa-visszaigénylők esetén

Szerző: Czirbik Milán | 2017. április 13.

Hogyan számolhatja el az a gyakorlati képző a beruházási kiegészítő csökkentő tételt, amely a tevékenysége alapján áfa-visszaigénylő: a nettó vagy a bruttó összeget veheti figyelembe?

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény 8. § (1a) bekezdése szerint  a szakképzési hozzájárulást tanulószerződés alapján  folytatott gyakorlati képzés szervezésével teljesítő hozzájárulásra kötelezett a bruttó kötelezettsége mértékét beruházási kiegészítő csökkentő tétellel is csökkentheti az aktiválás évében, amennyiben  kizárólag a gyakorlati képzés folytatásához szükséges beruházást hajt végre.

 

Fenti szabályozásból  az következik, hogy ez a kedvezmény azon beruházásokra vehető igénybe, amelyek eredményeként beszerzett eszközök, gépek, stb. nem vesznek részt a termelési folyamatban, kizárólag oktatási célt szolgálnak. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény adómentességre vonatkozó szabályát figyelembe véve a kedvezményt igénybe vevő gyakorlati képzést végző vállalkozások nem igényelhetnek vissza ÁFA-t, azaz a beruházás bekerülési értékét bruttó módon kell figyelembe venniük.