Szakma Sztár Fesztivál 2013

Szerző: Kalmár Erika | 2013. április 15.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2013-ban hatodik alkalommal rendezi meg a Szakma Sztár Fesztiválon 39 szakképesítésben a szakiskolás és a szakközépiskolás diákok országos szakmai versenyét, a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi (OSZTV) Versenyeket. A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák, beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is, társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése.

Az SZKTV-re jelentkező – a szakképző intézményekben végzős - tanulók száma 2008. óta erőteljes növekedést mutat. Az első évben 15 szakmában 2.006, 2009-ben 25 szakmában 2.568, 2010-ben 23 szakmában 2.665 fiatal mérte össze tudását. Tavaly az SZKTV-n 28, az OSZTV-n 10 szakképesítésben közel 6.300 főre növekedett a versenyeken indulók száma: 150 iskolából 293 diák került be az országos versenyek döntőjébe.

A versenyek szervezése, a szakképesítések kiválasztása során külön hangsúlyt fektettnek a gazdaság által igényelt szakmákra a pályaorientáció, a pályaválasztás elősegítésére, a hiányszakmák népszerűsítésére. A rendezvény sikerét mutatja, hogy az országos döntőt több mint 13.000 látogató kísérte figyelemmel, melyből 9.000-en vidékről érkeztek.

Az elődöntőket országosan szakmánként egységes elvárások, követelmények alapján a területi kamarák szervezik és bonyolítják le. Az elődöntőket azonos napokon, azon belül a feladatokat ugyanazon időpontokban oldják meg a versenyzők.

A szakmák előválogatóiba az elődöntőkön a legjobb eredményt elérő versenyzők - az adott szakképesítésben versenyző diákok számának függvényében - kerülnek behívásra. Az előválogatókat szakképző intézmények – a verseny lebonyolítására alkalmas – tanműhelyeiben szervezzük meg. Az előválogatókon az oda bekerült diákoknak elsősorban gyakorlati illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldanak meg.

Az országos döntőkbe az elődöntő és az előválogató együttes eredménye alapján kialakult sorrend alapján juthatnak a diákok. A versenyek első három helyezettje és felkészítőik az ünnepélyes eredményhirdetésen érmeket illetve emléklapot, a versenyt támogató szponzoroktól pedig szerszámokat, gépeket, egyes esetekben munkahelyi ajánlatot kapnak jutalmul. Azon szakmák versenyeinek első helyezettjei, melyekben Magyarország versenyzőket nevez anemzetközi versenyekre – WorldSkills (ifjú szakmunkások világbajnoksága), EuroSkills (ifjú szakmunkások Európa bajnoksága – meghívást kapnak azok végső válogató versenyeire. Több szakképesítésben az országos versenyeken sikeresen szereplő versenyző képviselhette hazánkat a nemzetközi versenyeken.

A versenyzők mellett több gazdálkodó szervezet, iskola is bemutatkozik a helyszínen, valamint a Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkatársai tájékoztatókat, „tárlatvezetést” tartanak az érdeklődők számára. A döntőt szakmai és szórakoztató műsorok is színesítik. A fellépők elsősorban középiskolák diákjai, kultúrcsoportjai közül kerülnek ki.

A látogatók egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatják tehetségüket.

A 2012/2013-s tanév döntőin 198 versenyző vesz részt.