Üdvözöljük a

Kezedben a jövőd! – pályaorientációs nyári tábor a Kamarában

honlapján!

-

Kezedben a jövőd! – pályaorientációs nyári tábor a Kamarában

Szerző: Czirbik Milán | 2019. május 28.

Június 17 és 26-a között ismét várja a pályaválasztás előtt álló diákokat a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs nyári tábora. Az ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött program az általános iskolák hatodikos-hetedikes tanulói számára mutatja be egy-egy szakma szépségeit: az üzem- és tanműhely látogatások során személyes tapasztalatokat szerezhetnek az adott tevékenységről, kipróbálva egyes munkafolyamatokat, elvégezve bizonyos feladatokat.

A táborban a hiányszakmák megismertetésére is nagy hangsúlyt fektetnek – akik úgy határoznak, hogy egy hiányszakmában tanulnak tovább, olyan piacképes tudásra tehetnek szert, melynek birtokában rövid idő alatt el tudnak majd helyezkedni. Továbbá, a szakképzésben részt vevő tanulókat tanulmányi eredményük alapján Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj illeti meg, ha a hiány-szakképesítések körébe tartozó államilag támogatott nappali, iskolai rendszerű képzésben vesznek részt.

 

 

 

Hat nagy szakmacsoportot ölel fel az idei program:

 

-          A nyári tábor első napján a gépészet szakterület egyes szakmái mutatkoznak be: az épületgépész technikus, hegesztő, CNC gépkezelő, gépi forgácsoló, valamint a központi fűtés és gázhálózat rendszerszerelő szakmák elméleti és gyakorlati hátterébe nyerhetnek betekintést a tanulók, ellátogathatnak a DSZC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziumába, továbbá a Bumet Kft. és a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. debreceni telephelyére.

-          A második nap a vendéglátásé: a szakács, pincér, cukrász és szállodai recepciós szakmákkal ismertetik meg a diákokat a debreceni Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola, valamint a hajdúszoboszlói Hungest Hotel, a Gara Cukrászda és a Szőke Cukrászda szakemberei.

-          A gyártóüzemek és az elektronika jegyében telik a harmadik nap: a tanulók az autóelektronikai műszerész, autószerelő, járműfényező, karosszérialakatos,  orvosi műszerész, gépi forgácsoló, villanyszerelő, CNC gépkezelő szakmákban próbálhatják ki magukat a Debreceni Autóház, a Medicor és az FAG Magyarország Kft. üzemcsarnokaiban és tanműhelyeiben.

-          A negyedik napon a műszaki, elektronikai, technikusi szakterület továbbikeresett szakmáit vesszük górcső alá: a fiatalok a villanyszerelő, központi fűtés és gázhálózat rendszerszerelő, automatikai technikus, műszaki informatikus, elektronikai technikus szakmákkal ismerkedhetnek meg a DSZC Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában valamint az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. és az NI Hungary Kft. telephelyén.

-          A kreatív szakmák iránt érdeklődő tanulókat az ötödik napon a bőrdíszműves, fodrász, kozmetikus, nyomdaipari valamint kiadványszerkesztő technikus és a varrónői szakmák rejtelmeibe vezetik be a DSZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája, valamint az Alföldi Nyomda Zrt. és a Termintex Kft. közreműködésével.

-          A hatodik nap az egészségügy és a szociális gondozást helyezi előtérbe: a diákoknak az ápolói, a mentőápolói és a szociális gondozói szakmákról adnak áttekintést a debreceni DE Klinika, valamint a hajdúböszörményi Fazekas Gábor Idősek Otthona és az Országos Mentőszolgálat szakemberei.

 

A múlt évhez hasonlóan a nyári tábor utolsó két napján pályaorientációs önismereti foglalkozáson vehetnek részt a fiatalok a Kamara székházában. Az egész napos programon pszichológus segítségével a diákok fejleszthetik önmagukról alkotott képüket, nagyobb önismeretre tehetnek szert, és interaktív formában, játékos szakmaismereti feladatokkal tesztelhetik magukat. A foglalkozásokon szerzett tapasztalatok, benyomások nagy mértékben segíthetik őket abban, hogy olyan szakmát válasszanak maguknak, amelyet sikeresen és motiváltan tudnak majd gyakorolni.

 

A 2019. évi nyári tábor időszaka: 2019. 06. 17 - 26.

 

A programon való részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött!

 

Jelentkezési határidő: 2019.06.13. csütörtök.

 

A tábor napközis jellegű, a Kamara meleg étkezést és buszos utaztatást biztosít a diákoknak. Az egyes napokon a résztvevők létszáma 25 főre korlátozódik, kivéve az önismereti foglalkozásokat, ahol 15 fő/nap a limit. Egy tanuló több programnapra is regisztrálható, időbeli korlát nélkül.

 

A részvételi helyek feltöltése érkezési sorrendben történik. A szabad kapacitás függvényében csoportok jelentkezését is szívesen várjuk, ekkor az utaztatást ennek megfelelően szervezzük.

 

A nyári táborra való jelentkezésnél kamarai tagjainknak, vagy kamarai tag vállalkozás alkalmazottainak 7. osztályos gyermekei és unokái elsőbbséget élveznek.

 

A jelentkezési határidő után érkező regisztrációkat csak a szabad férőhelyek arányában tudjuk befogadni. A teljes létszámmal feltöltött napokra csak lemondás esetén tudunk újabb jelentkezőket fogadni, melyről a várakozókat értesítjük.

 

A részletes program, a jelentkezési lap és a szülői beleegyezési nyilatkozat mellékletben található.

 

További információ:

 

Jeneiné Zsula Ildikó pályaorientációs tanácsadó

Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

4025 Debrecen, Vörösmarty utca 13-15.

e-mail: jeneine.zsula.ildiko@hbkik.hu

telefon: +36 (52) 500-737

 

Liptai Dóra pályaorientációs tanácsadó

Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

4025 Debrecen, Vörösmarty utca 13-15.

e-mail: liptai.dora@hbkik.hu

telefon: +36 (52) 500-717