Üdvözöljük a

Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga: jelentkezési információk

2019. február 14.

A kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga célja, hogy biztosítsa az iskolai rendszerű szakképzésben gyakorlati képzést folytató szervezetnél kötelező szakmai gyakorlatukat töltő tanulókkal gyakorlati oktatóként foglalkozó, meghatározott szakképesítéssel és szakmai gyakorlattal rendelkező szakemberek számára a tudatos és színvonalas pedagógiai tevékenységet jelentő minősítés elérésének lehetőségét és a tanulók képzéséhez szükséges pedagógiai, szociálpszichológiai, kommunikációs és szakképzési adminisztrációs ismeretek elsajátítását.


Pályázati kiírás mestervizsga elnökök országos névjegyzékbe történő felvételére

2019. február 5.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban MKIK) az MKIK Mesterképzési és Mestervizsga Szabályzata 6.§ (3) bekezdése értelmében 2019. február 5-i egységes megjelenési dátummal, a kiírásban felsorolt szakmákban pályázatot hirdet a Mestervizsga Elnökök Országos Névjegyzékébe történő felvételre.

Tájékoztatás a gazdálkodó szervezetek részére a kedvezményes étkeztetés biztosításáról

2019. január 9.

Az elmúlt napokban több gyakorlati képző fordult kamaránkhoz szakmai tájékoztatást kérve arról, hogyan tudják biztosítani a jövőben a kedvezményes étkeztetést a tanulónak, különösen abban az esetben, ha azt idáig Erzsébet-utalvánnyal oldották meg.

Újraterveztük a pályát

2018. augusztus 14.

Eredményesen zajlott le a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Továbbtanulás újratervezve” elnevezésű programja, amelynek keretében ingyenes, személyre szabott, egyéni pályaválasztási tanácsadást nyújtottunk azon fiatalok részére, akik nem nyertek felvételt az általuk választott felsőoktatási intézményekbe, de nem tettek le továbbtanulási szándékukról, és – a tanácsadás keretében megszerezhető információk és feltérképezett preferenciák, motivációk birtokában – érdeklődtek a szakképzési lehetőségek iránt.

Legyen Ön is szakmájának mestere!

2018. június 28.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a gazdasági kamarákról alkotott 1999. évi CXXI. törvény alapján mestervizsgára felkészítő önköltséges és támogatott képzéseket szervez.

Teszteld a pályád! – pályaorientációs nyári tábor indul!

2018. június 8.

Ismét lehet jelentkezni a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs nyári táborára. A tábor az általános iskolák hatodikos-hetedikes tanulói számára igyekszik megkönnyíteni a pályaválasztást. A vakációzó diákok több napon keresztül kóstolhatnak bele egy-egy szakma mindennapjaiba: az üzem- és tanműhely látogatások során kipróbálhatnak egyes munkafolyamatokat, elvégezhetnek bizonyos feladatokat, így aktív résztvevőként személyes tapasztalatokat szerezhetnek az adott tevékenységről.

A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság megtette javaslatát a 2019/2020-as tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntéshez

2018. április 19.

A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság 2018. március 23-ai ülésén meghozta javaslatát a megyében indítható, állami költségvetési hozzájárulásban részesíthető és a nem támogatott szakképesítésekre (a szakképzés irányaira), a szakképesítések keretszámaira (beiskolázási arányaira), valamint az iskolarendszeren kívüli szakmai képzések közül az állam által elismert szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzések vonatkozásában a támogatható szakképesítésekre.

Tanulói juttatások emelése!

2018. február 1.

Felhívjuk a gyakorlati képzők figyelmét, hogy a minimálbér emelkedése miatt a 2018. januári tanulói juttatás összege eltér a 2017. decemberi juttatás összegétől.

Tájékoztató a szakképzést érintő, 2018. január 1-jén hatályba lépett törvényváltozásokról

2018. január 18.

A 2017. december 18-i Magyar Közlönyben megjelent az egyes oktatási, szakképzési és felnőttképzési törvények és az azokkal összefüggő tárgyú törvények módosításáról szóló 2017. évi CXCII. törvény.

Megjelent a kormányrendelet a 2018/2019. tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntésről

2017. december 4.

Megjelent a 353/2017 (IX. 29) Korm. rendelet a 2018/2019. tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntésről és a 2018/2019. tanévben a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra jogosító szakképesítésekről.

Harmincheten jutottak tovább megyénkből az SZKTV és OSZTV válogatóversenyébe

2019. február 13.

14 szakmában összesen 37 Hajdú-Bihar megyei tanuló jutott tovább a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett írásbeli elődöntőiből. Ők versenyezhetnek tovább a februári válogatókon, ahol majd eldől, hogy kik lehetnek ott  március 12. és 14. között  a fővárosi döntőn, amelyet hagyományosan a Szakma Sztár Fesztiválon rendeznek meg.

Tájékoztató a kamarai gyakorlati oktatói képzésről és vizsgáról

2019. január 30.

A kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga azokat a gyakorlati oktatóként alkalmazott szakembereket/szakoktatókat érinti, akik iskolán kívüli (külső) gyakorlati képzőhelyen foglalkoznak tanulóval az iskolai rendszerű szakképzésben. Ez a képzés fejlődési lehetőséget biztosít a gyakorlati oktatóknak, szakoktatóknak a tanulókkal való egyes problémás szituációk kezelésében, ugyanakkor minőségi tudásra tehetnek szert, amely segítségével magasabb színvonalra emelhető a gyakorlati oktatás.

Szakmai rendezvényt szervez a Kamara Képzőhelyként a gyakorlati képzésben címmel

2018. november 5.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakmai rendezvényt tart „Képzőhelyként a gyakorlati képzésben - jogok és kötelezettségek, finanszírozás, visszaigénylés, adózás és könyvelés egyszerűen” címmel 2018. november 13-án a Kölcsey Központban.

Idén is „Tesztelték a pályát”! - galériával

2018. július 3.

7 nap, 15 helyszín, 106 résztvevő – ez a rövid statisztika jellemzi a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs nyári táborárát, de hogyan lehetne számszerűsíteni azt a rengeteg élményt, nevetést és izgalmakat, amelyben részük volt a pályaválasztás előtt álló fiataloknak?

„Energikus” kezdés a nyári táborban

2018. június 19.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs nyári táborának első napja ugyan borús, esőre hajló időben, de annál energikusabban telt! Mindez érthető, hiszen ezt a napot az energiaszolgáltató szektorhoz kötődő szakmák megismerésével tölthették el a programra jelentkező diákok.

A technika bajnokai: Országos Technikaverseny döntő Debrecenben

2018. május 15.

Május 11-12-én tartották meg Debrecenben a XIX. Technikaverseny országos döntőjét. A versenynek a Debreceni Szakképzési Centrum központja és a DSZC Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma szolgált helyszínül.

Az iskolák számára is elérhetővé vált az elektronikus rögzítés

2018. április 19.

A duális képzés egyik „intenzív időszaka” a nyár, amikor a 9. évfolyamos tanulók tanulószerződést kötnek egy külső gyakorlati képzőhellyel és az összefüggő nyári gyakorlattól kezdődően két évig valós környezetben tanulják a szakmát. Emellett a szakgimnáziumi képzésben tanulók nyári gyakorlata kapcsán az iskolák együttműködési megállapodásokat kötnek a gazdálkodókkal. Ezt a folyamatot próbálja a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási és képzési osztálya leegyszerűsíteni és gördülékenyebbé tenni.

Hiányszakmák – női szakmák a pályaválasztásban

2018. január 19.

Az évente, a Megyei Képzési és Fejlesztési Bizottságok által javasolt és törvényben meghatározott hiányszakmák nemcsak a gazdaságnak mutatnak tükröt, de a pályaválasztásukat alaposan megfontoló és döntésüket racionális érvek mentén meghozó diákok számára is irányt adnak.

Minimálbér változás!

2018. január 9.

Felhívjuk a gyakorlati képzéssel foglalkozó gazdálkodó és egyéb szervezetek figyelmét arra, hogy a minimálbér összege 2018. január 1-jétől 138 000 forint. A 2018-ban érvényes minimálbért tartalmazó rendelet a Magyar Közlöny 2016. évi 204. számában jelent meg.

Válaszd a tanulószerződést – válaszd a duális képzést! Animációs kisfilm készült a duális képzés előnyeiről

2017. november 29.

A duális képzés előnyeiről és a kamarai garanciavállalás keretében népszerűsítendő tanulószerződés bemutatásáról animációs kisfilm készült.