Új megközelítések a KKV-k nemzetköziesítését támogató politikák fejlesztésére (Inside Out EU)

Szerző: Iván Gábor

Minden európai régiónak megvannak a sajátosságai, de kihívásaikban mégis hasonlóságok mutatkoznak. A régiók szakpolitikai kezdeményezései már sok KKV számára segítenek a nemzetközi piacra jutni. Ugyanakkor még számos lehetőség van arra, hogy további nagy számú KKV-t érjenek el, valamint arra, hogy továbbfejlesszék nemzetköziesítés folyamatait.

A projekt célja, hogy elősegítse a KKV-k nemzetközi piacra jutását beléptetve őket az „együttműködés-innováció-nemzetköziesedés” hatékonyságnövelő háromszögébe. A KKV-k közötti együttműködés segít túljutni a méretből adódó problémákon, ezáltal megkönnyíti és elősegíti a nemzetköziesedést és az innovációs folyamatokat. A partnerek és a régiók kulcsszervezetei közötti tapasztalatcsere lehetőséget ad a nemzetköziesítés jó gyakorlatainak megtalálására. Ezek az eredmények erősítik és megkönnyítik a cégek közötti együttműködést regionális és nemzetközi szinten egyaránt azáltal, hogy a legjobb eszközöket és feltételeket biztosítják a nemzetközi piac sikeres eléréséhez.

 

A projektben részt vevő régiók közötti együttműködés során bevonásra kerülnek a helyi hatóságok, a strukturális alapok kezelői, ill. azok a kulcsszervezetek, akik együtt dolgoznak azért, hogy elmélyedjenek azokban a kérdésekben, melyek fejlesztésre szorulnak az adott régióban, különös tekintettel a KKV-k közötti együttműködésre és az innovatív módszerekre.

 

Ezeknek a szereplőknek ugyan közvetlenül nincs ráhatásuk a KKV-k együttműködéseire, de segíthetnek számukra, hogy kapcsolatot alakítsanak ki más régiók cégeivel saját tapasztalataik megosztásával és igényeik megoldásával. E összekapcsolási folyamat egy közös jövőképet teremt, amely létrehoz egy olyan környezetet, amely a szinergiát, a rugalmasságot és a fenntarthatóságot segíti elő.

 

A projekt azokat az akadályokat célozza meg, amikkel a KKV-k szembesülnek a nemzetköziesedés folyamán és segítséget nyújt számukra túljutni a felmerülő kihívásokon. A projekt eredménye egy akcióterv, mely a régiós szakpolitikák innovatív fejlesztésében nyilvánul meg, azokat a témákat megcélozva, melyek hozzájárulnak az Interreg Program céljainak és eredményeinek eléréséhez.

 

Futamidő:         

1. fázis: 2017.01.01-2019.06.30.

2. fázis: 2019.07.01-2021.06.30.

 

Teljes költségvetés: 1.469.435 EUR

HBKIK költségvetés: 181.069 EUR

Támogatás intenzitás: 85%

 

Partnerek:

  • Navarre Kormányzata (Spanyolország – vezető partner)
  • Overijssel Tartomány (Hollandia)
  • Hedmark Városi Tanács (Norvégia)
  • Varmland Megyei Közigazgatási Testület (Svédország)
  • Karlstad Egyetem (Svédország)
  • Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
  • Basilicata Régió (Olaszország)
  • Észak-Irországi Gazdasági Hivatal