Üdvözöljük a

Júniusban 5,2%-kal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma

honlapján!

-

Júniusban 5,2%-kal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Szerző: Dr. Kiss András | 2017. augusztus 23.

2017. júniusban az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,2, naptárhatástól megtisztítva 5,7%-kal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2017. január–júniusban a kiskereskedelmi üzletekben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 3,9%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,7%-kal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,5, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,8%-kal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 8,3%-kal emelkedett. Növekedtek az eladások a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (9,1%), az iparcikk jellegű vegyes- (7,6%), a bútor-, műszakicikk- (6,1%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (5,0%), valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (4,9%). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a használtcikk-üzletekben (–3,4%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,6%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 29%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

 

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 5,1%-kal nőtt.

 

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,9%-kal nőttek. Júniusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 872 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 47%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

 

2017. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 3,9%-kal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3%-kal nőtt az értékesítés volumene.

 

Forrás: KSH

Kapcsolódó anyagok: