Üdvözöljük a

998 millió euró volt a külkereskedelmi többlet júniusban

honlapján!

-

998 millió euró volt a külkereskedelmi többlet júniusban

Szerző: Dr. Kiss András | 2017. szeptember 1.

2017 júniusában a kivitel volumene 2,5, a behozatalé 5,6%-kal nőtt, az aktívum 152 millió euróval csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A naptárhatással kiigazított adatok alapján a kivitel volumene 4,8, a behozatalé 8,1%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az év első hat hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 4,8 milliárd euró volt.

2017. júniusban a kivitel értéke 8,8 milliárd euró (2722 milliárd forint), a behozatalé 7,8 milliárd euró (2414 milliárd forint) volt.

Júniusban az egy évvel korábbihoz képest Euróban kifejezve az export értéke 4,5, az importé 7,2%-kal nőtt. A külkereskedelmi aktívum 152 millió euróval csökkent, és 998 millió eurót tett ki.

 

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben nem változott, míg behozatalban 0,3%-kal csökkent. A cserearány 0,3%-kal javult. A forint árfolyama az euróhoz képest 1,8, a dollárhoz viszonyítva 1,7%-kal erősödött.

 

gépek és szállítóeszközök előző év júniusi áron számított kereskedelme a kivitelben 1,6%-kal csökkent, a behozatalban nem változott. A közúti járművek exportja enyhén csökkent, importja kismértékben nőtt. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene hetedével csökkent, importvolumene nem változott jelentősen. A dízelmotorok kivitele több mint negyedével, az elektromos áramfejlesztők, -átalakítók exportja közel felével esett vissza. A motoralkatrészek exportja majdnem ötödével bővült. A villamos gépek, készülékek és műszerek importja tizedével emelkedett, a növekedésben az elektronikus integrált áramkörök, valamint az áramkörök kapcsolására és védelmére szolgáló készülékek behozatala dominált.

feldolgozott termékek exportvolumene 5,4, az importé 6,6%-kal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kereskedelme exportban több mint tizedével nőtt, importban közel ugyanekkora mértékben csökkent. Kivitelben a gyógyszerek és antibiotikumok forgalma emelkedett, míg behozatalban a vérkészítmények kereskedelme jelentősen csökkent. Az egyéb vegyi anyagok és termékek importja közel harmadával nőtt, elsősorban a reakcióindítók, -gyorsítók és katalizátorok, valamint a növényvédő szerek forgalmának emelkedése folytán. Az egyéb feldolgozott termékek behozatalában a hangfelvételre alkalmas termékek importja élénkült. A vas- és acélbehozatal közel tizedével bővült.

Az energiahordozók importvolumene 20%-kal emelkedett. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala csaknem a felével nőtt. A természetes és mesterséges gáz importja kissé csökkent. A villamosenergia-behozatal közel tizedével esett vissza.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 7,4, az importé 9,9%-kal nőtt. A gabona és gabonakészítmények exportja több mint negyedével emelkedett – főként a kukorica Németországba és Olaszországba irányuló kivitele miatt. A zöldségfélék és gyümölcsök importja több mint ötödével nőtt az idénygyümölcsök behozatalának növekedése következtében.

 

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel 2,6, a behozatal volumene 3,1%-kal nőtt. A külkereskedelmi többlet 29 millió euróval emelkedett, és 948 millió eurót tett ki. Az exportnak 79, az importnak 77%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

 

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 1,9, a behozatal volumene 15%-kal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 181 millió euróval romlott, és 50 millió eurós aktívumot mutat.

 

 

Forrás: KSH

Kapcsolódó anyagok: