Üdvözöljük a

937 millió euró volt a külkereskedelmi többlet szeptemberben

honlapján!

-

937 millió euró volt a külkereskedelmi többlet szeptemberben

Szerző: Dr. Kiss András | 2017. december 4.

2017 szeptemberében a kivitel volumene 3,3, a behozatalé 4,6%-kal nőtt, az aktívum 28 millió euróval csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A naptárhatással kiigazított adatok alapján a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 7,1%-kal emelkedett. 2017 első kilenc hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 6,5 milliárd euró volt.

Szeptemberben a kivitel értéke 8,8 milliárd euró (2720 milliárd forint), a behozatalé 7,9 milliárd euró (2431 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest Euróban kifejezve az export értéke 5,6, az importé 6,7%-kal nőtt. A külkereskedelmi aktívum 28 millió euróval csökkent, és 937 millió eurót tett ki. A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala importban 1,5, exportban 1,7%-kal emelkedett. A cserearány 0,2%-kal javult. A forint árfolyama az euróhoz képest 0,1 a dollárhoz viszonyítva 6,0%-kal erősödött.

 

gépek és szállítóeszközök előző év szeptemberi áron számított kereskedelme a kivitelben 0,9%-kal nőtt, a behozatalban 2,0%-kal emelkedett. A közúti járművek exportja kismértékben csökkent, míg importja közel tizedével nőtt. A behozatalban a személy- és áruszállító gépjármű forgalom emelkedett. Az energiafejlesztő gépek és berendezések kereskedelme export- és importoldalon egyaránt tizedével csökkent. A híradástechnikai eszközök importja közel tizedével, exportja negyedével nőtt, főként a tv-készülékek, valamint a mobiltelefonok és alkatrészeik forgalomváltozásával összefüggésben. A villamos gépek, készülékek és műszerek behozatala kismértékben emelkedett, a növekedésben az elektronikus integrált áramkörök behozatala dominált.

feldolgozott termékek exportvolumene 4,7, az importé 5,8%-kal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kereskedelmének exportja kismértékben növekedett, míg importja kissé csökkent. A műanyag-alapanyagok exportja több mint tizedével emelkedett. Ugyanekkora mértékben növekedett a szakmai, tudományos ellenőrző műszerek kivitele is, főleg az automata szabályozó vagy ellenőrző műszerek forgalmának köszönhetően. A vas és acél, a színesfém, valamint az egyéb fémtermékek behozatala közel tizedével nőtt, a növekedésben döntően a síkhengerelt vastermékek, a megmunkálatlan alumínium, valamint a rézhuzalok, illetve a vasból és acélból készült készáruk kereskedelme játszott közre.

Az energiahordozók importvolumene 20%-kal emelkedett. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala kismértékben nőtt az előző év azonos időszakához képest. A természetes és mesterséges gáz importja a felével bővült. A villamosenergia-behozatal több mint negyedével emelkedett.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 3,6, az importé 2,0%-kal nőtt. A gabona és gabonakészítmények exportja közel 15%-kal emelkedett – főként a kukorica és az árpa kivitele miatt. Az ital és dohány exportja több mint tizedével nőtt, amelyet a bor, valamint a szivar és cigaretta kivitelének növekedése eredményezett.

 

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 5,0, a behozatalé 2,5%-kal nőtt. A külkereskedelmi többlet 222 millió euróval nőtt, és 993 millió eurót tett ki. Az export 80, az import 77%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

 

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 2,9%-kal csökkent, a behozatalé 13%-kal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 250 millió euróval romlott, és 56 millió eurós passzívumot mutat.

 

Az év első kilenc hónapjában a kivitel értéke 75,4 milliárd euró (23 251 milliárd forint), a behozatalé 68,8 milliárd euró (21 236 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbi időszakhoz képest a kivitel volumene 6,1, a behozatalé 8,1%-kal emelkedett a külkereskedelmi mérleg többlete 1,1 milliárd euróval csökkent, és 6,5 milliárd eurót tett ki.

 

Forrás: KSH