Üdvözöljük a

5,6%-kal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma

honlapján!

-

5,6%-kal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Szerző: Dr. Kiss András | 2017. november 23.

2017. szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,6, naptárhatástól megtisztítva 6,2%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 12,2%-kal emelkedett, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,5%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2017. január–szeptemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,3%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

2017. szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 6,2%-kal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,5%-kal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,8%-kal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,7%-kal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 12,2%-kal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (17%), a textil-, ruházati és lábbeli- és a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (egyaránt 13%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (9,2%), a bútor-, műszakicikk- (7,1%), valamint a használtcikk-üzletekben (6,2%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,6%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 30%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 0,5%-kal csökkent.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,0%-kal nőttek.

 

Szeptemberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 898 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 45%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

 

2017. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 4,3%-kal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,8%-kal nőtt az értékesítés volumene.

 

 

 

Forrás: KSH

Kapcsolódó anyagok: