1,5%-kal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma júliusban

Szerző: Dr. Kiss András | 2017. szeptember 13.

2017. júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,6, a belföldi vendégeké 0,7%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 18%-kal emelkedett, ezen belül a szállásdíjbevétel 20%-kal nőtt. A szállodai szobák ára országos szinten 19%-kal, Budapesten 37%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Júliusban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 0,8, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 2,6%-kal (1,9 millióra) emelkedett. A vendégéjszakában mért forgalom a szállodákban, panziókban és kempingekben bővült, a közösségi szálláshelyeken és üdülőházakban csökkent. A turisztikai régiók közül csak Budapest–Közép-Dunavidéken tapasztalható visszaesés, amelynek hátterében a fővárosi szállodák vendégforgalmának csökkenése áll, mely a budapesti szálláshelyek súlya miatt hatással volt az országos adatokra is.

 

belföldi vendégek száma 1,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,7%-kal bővült, és meghaladta a 2,4 milliót. A turisztikai régiók többségében emelkedett vagy stagnált, a Balatonnál, Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon kismértékben csökkent a vendégéjszakák száma. A belföldivendég-éjszakák 37%-át a Balatonnál, 12%-át Észak-Magyarországon regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek.

szállodák szobakihasználtsága 1,5 százalékponttal, 70,1%-ra nőtt.

A szobaárak és a szálláshelyi szolgáltatások jelentős áremelkedése eredményeként a kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál jóval dinamikusabban nőttek. Az összes bruttó árbevétel 18%-kal (57 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 20%-kal (37 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 16%-kal (9 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 13%-kal (10 milliárd forintra) emelkedett. A külföldi szállásdíjbevétel 30%-kal, a belföldi 8,1%-kal bővült.

 

2017. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest az első hét hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 8,1%-kal több, összesen 16,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 10%-kal (8,3 millió), a belföldi vendégek 5,9%-kal több (8,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

szállodák szobakihasználtsága 4,2 százalékponttal, 57,5%-ra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 17%-kal több, 254 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 20%-kal nőtt és megközelítette a 152 milliárd forintot.

 

Forrás: KSH

Kapcsolódó anyagok: