Üdvözöljük a

Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

502 millió euró volt a külkereskedelmi többlet decemberben

2018. február 20.

2017. decemberben mind az export, mind az import euróban számított értéke 2,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 12 millió euróval nőtt. A forgalom alakulását befolyásolhatta, hogy 2017 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint egy évvel korábban. 2017-ben a kivitel euróban számított értéke 8,4, a behozatalé 11%-kal bővült, a külkereskedelmi többlet 8,2 milliárd euró volt.

Üzleti út Japánba - zöld energia

2018. január 23.

A zöld energiák előtérbe kerülése Japánban egyben kiváló üzleti lehetőséget jelent az európai cégek számára. Az első sikeres Zöld Energia Technológiai üzleti utat (Green Energy Technologies to Japan) követően az EU Gateway / Business Avenues program második üzleti út szervezését jelentette be 2018. június 18-22. között, Yokohamába.

5,6%-kal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma

2017. november 23.

2017. szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,6, naptárhatástól megtisztítva 6,2%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 12,2%-kal emelkedett, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,5%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2017. január–szeptemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,3%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Új lendület az EU-India szabadkereskedelmi tárgyalásoknak

2017. október 17.

Európai és indiai legfelsőbb döntéshozók kezdtek tárgyalásokat Újdelhiben a szabadkereskedelmi tárgyalások újrakezdésének kilátásairól. A delegációk egyebek között megvitatták az európai befektetők indiai beruházásait egyengető mechanizmus létesítésének, valamint az Európai Beruházási Bank (EIB) indiai szerepvállalása megerősítésének a lehetőségeit is.

Hatályba lépett az EU és Kanada közötti kereskedelmi megállapodás

2017. október 3.

Szeptember 21-én ideiglenesen hatályba lépett az EU és Kanada között létrejött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA). A CETA új lehetőségeket kínál az uniós vállalkozások számára.

1,5%-kal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma júliusban

2017. szeptember 13.

2017. júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,6, a belföldi vendégeké 0,7%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 18%-kal emelkedett, ezen belül a szállásdíjbevétel 20%-kal nőtt. A szállodai szobák ára országos szinten 19%-kal, Budapesten 37%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Júniusban 5,2%-kal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma

2017. augusztus 23.

2017. júniusban az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,2, naptárhatástól megtisztítva 5,7%-kal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2017. január–júniusban a kiskereskedelmi üzletekben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 3,9%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Üzleti lehetőségek Tajvanban!

2017. február 13.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztató rendezvényt szervez "Üzleti lehetőségek Tajvanban" címmel 2017. február 24-én, a Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Házában.

Nemzetközi Kontaktnapok Ungváron - élelmiszergazdaság

2016. január 4.

Nemzetközi Kontaktnapokra kerül sor Ungváron, 2016. február 18-19. között a Kárpátaljai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. Az üzletember-találkozó témaikörei a következők:

  • mezőgazdasági termékek, gépek és alkatrészek;
  • vetőmagvak, növényvédő szerek, műtrágyák;
  • mezőgazdasági termékek feldolgozása, technológiák;
  • csomagolási tehnológiák, eszközök és anyagok;
  • élelmiszeripari termékek, technológiák, gépek.

Német Beszerzési és Beszállítói Fórum Budapesten

2014. szeptember 11.

Az október 16-án sorra kerülő Fórum a Német-Magyar és a Német-Cseh Ipari és Kereskedelmi Kamarák, valamint a németországi Anyaggazdálkodási, Beszerzési és Logisztikai Szövetséggel együttműködésben kerül megszervezésre.

A fórum elsődleges célja a német beszerzési és Supply Management szakemberek, valamint közép- és kelet-európai piacokról érkező beszállítók és szolgáltatók közötti kapcsolatteremtés. 

713 millió euró volt a külkereskedelmi többlet novemberben

2018. február 2.

Novemberben a kivitel volumene 5,0, a behozatalé 6,8%-kal nőtt, az aktívum 713 millió euró volt, amely 84 millió euróval kevesebb az előző év novemberinél. 2017 első tizenegy hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 7,7 milliárd euró volt.

937 millió euró volt a külkereskedelmi többlet szeptemberben

2017. december 4.

2017 szeptemberében a kivitel volumene 3,3, a behozatalé 4,6%-kal nőtt, az aktívum 28 millió euróval csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A naptárhatással kiigazított adatok alapján a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 7,1%-kal emelkedett. 2017 első kilenc hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 6,5 milliárd euró volt.

Mit hoz az EU-Kanada kereskedelmi megállapodás az uniós és magyar vállalkozások számára?

2017. október 17.

2017. szeptember 21-én ideiglenesen hatályba lépett az EU és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA), és ezzel megszűnik az Európai Unió tagállamai (köztük Magyarország) és Kanada között érvényben lévő vámok 98%-a.

440 millió euró volt a külkereskedelmi többlet augusztusban

2017. október 11.

 

2017. augusztusban az export euróban számított értéke 10, az importé 13%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 119 millió euróval csökkent.

 

Vállalkozzon Hollandiában! – új online platform

2017. szeptember 20.

A holland kormány a holland kamarával együttműködésben létrehozott egy angol nyelvű online platformot azon európai cégek számára, amelyek Hollandiában szeretnének üzletelni, vállalkozást indítani vagy befektetni. Az egyablakos rendszeren keresztül minden olyan információ elérhető, amely a holland piacra belépni kívánó vállalkozásokat segítheti (szektor-specifikus információk, vállalkozás indításához szükséges tájékoztatás stb.).

998 millió euró volt a külkereskedelmi többlet júniusban

2017. szeptember 1.

2017 júniusában a kivitel volumene 2,5, a behozatalé 5,6%-kal nőtt, az aktívum 152 millió euróval csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A naptárhatással kiigazított adatok alapján a kivitel volumene 4,8, a behozatalé 8,1%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az év első hat hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 4,8 milliárd euró volt.

2017. júniusban a kivitel értéke 8,8 milliárd euró (2722 milliárd forint), a behozatalé 7,8 milliárd euró (2414 milliárd forint) volt.

Kamarai vásárdíjas lett az ÉKASZ Alma Terméktanács standja

2017. augusztus 23.

17 ezer négyzetméteren összesen 300 kiállító várta az érdeklődőket az idei Farmer- Expón Debrecenben. A XXVI. Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár alkalmából hagyományosan a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Vásár díjjal jutalmazta a leglátványosabb, leginformatívabb kiállítói standot. Ebben az évben az ÉKASZ Alma Terméktanács nyerte el az elismerést.

 

 

 

Beszállítói fórum a Kamarában – közös érdek, közös siker

2016. november 14.

A rendezvénnyel a szervezők célul tűzték ki mind a résztvevő nagyvállalatok jövőbeni külső kapacitás-szükségleteinek biztosítását, mind a helyi kis- és középvállalkozások beszállítói piacra-jutásának elősegítését gyakorlat-orientált információ-átadás és kétoldalú beszállítói tárgyalások formájában.

Lépésről-lépésre: a Középtávú Logisztikai Stratégiától a pályázati források lehívásáig

2014. szeptember 29.

Az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Non-profit Kft. a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társasággal, a Logisztikai Egyeztető Fórum szakmai támogatásával konferenciát szervez október 16-án a logisztikai szakterületet érintő fejlesztési elképzelésekről, a formálódó pályázatokról és a kapcsolódó európai uniós irányelvekről.

Ingyenes állami közlekedésbiztonsági program

2014. március 10.

A program keretében összeállított KRESZ-tudás felfrissítő képzés célja, hogy felhívja a figyelmet az elmúlt években bekövetkezett legfontosabb jogszabályi változásokra, ezzel segítséget nyújtva a járművezetőknek, hogy tudásukat rendszerezzék, szabályismeretük és közlekedési moráljuk fejlődjön.