Üdvözöljük a

Miditron Bt.

honlapján!

-

Miditron Bt.

2009. szeptember 2.

Természetesen – egyszerűbb!

A címben szereplő felkiáltás a Miditron Bt. mottója. Hogy hogyan hatja át ez a szellemiség a vállalkozás egészét, az kicseng Ujvárosi János, az 1994-ben alakult családi mikrovállalkozás ügyvezetőjének minden mondatából.

 

Beszélgetésünket az ügyvezető egy interjúalanytól szokatlanul, kérdéssel kezdte: mit tudnak tenni a „kisemberek” a környezetükért. Zavartan próbáltam összeszedni a Live 8 koncertek kisfilmjeiből szerzett tudásomat, és mint egy kisiskolás kezdtem sorolni: szelektíven gyűjtöm a hulladékot, nem égetem feleslegesen a villanyt, kihúzom a mobiltöltőt, ha már nem használom, elzárom a csapot fogmosáskor… Alkalmi vizsgáztatóm elismerően bólogatott, majd elmesélte mit tesz ő és cége a környezet védelméért

Cégünk tevékenysége két főbb területre, a saját fejlesztésű csatorna és kútvizsgáló kamerák gyártására, és a bioenzim termékek fejlesztésére, gyártására és forgalmazására tagozódik. A bioenzim termékek egy, a természetben évmilliók óta az öntisztulást biztosító, szerves hulladék lebontási rendszer elemeit tartalmazzák 21. századi formában. Nem véletlen, hogy a Föld élővizei év milliók alatt sem váltak bűzös mocsárrá, vagy a dús vegetációjú esőerdők hatalmas szemétdombbá. Mindez a természet öntisztuló képességének köszönhető.

A bioenzim termékek értékesítésével 1995-ben kezdett foglalkozni a Bt. Kezdetben az iparban használták a bioenzimet csatornatisztításra. Az ipari felhasználók számára ajánlott koncentrátumok jelentősen segítik a vízközmű szolgáltatók szennyvízelvezetési és kezelési tevékenységét. A biológiai csatornatisztítás növeli a szennyvízelvezetés üzembiztosságát, töredékére csökkenti a dugulások számát és csökkenti költségeket, megkönnyíti a csatornahálózat karbantartását, 25-40 százalékkal csökkenti a tisztítótelepen keletkező szenyvíziszap mennyiségét. A biológiai lebontási folyamat már a csatornahálózatban elkezdődik, jelentősen javítva ezzel a tisztítótelepre érkező szennyvíz paramétereit. A csatornahálózat üzemeltetése preventívvé válik, a lakosság élvezheti a „láthatatlan szolgáltató” előnyeit,  pl. az utcai csatornatisztítási munkálatok ritkulásával.

 

 2005-ben került bevezetésre a cég legújabb, saját fejlesztésű terméke a BIO-PC bioenzim tabletta, amely a lakás (iroda, panzió) belső csőhálózatának karbantartására szolgál. A BIO-PC bioenzim tabletta egy preventív biológiai adalék, az ipari koncentrátumok „lebutított” (a háztartásban keletkező hulladék mennyiségével arányos hatóanyag tartalmú) változata. Rendszeres adagolásával megelőzhető a szennyvízvezetékek elzsírosodása és későbbi eldugulása, emellett hatékonyan megszüntethetők a kellemetlen szagok.

 

Hogyan működik a biológiai tisztítás?

 

A biológiai lebontás első lépése a vízben oldhatatlan molekulák hidrolízise, vízben oldhatóvá tétele. A hidrolízis során keletkező termékek jellemzően szagtalanok, így az esetleges szagproblémák is megszűnnek. Az enzimek tevékenysége nem csak a frissen bebocsátott szennyvizet érinti, a csatornahálózat falára hosszabb idő alatt lerakódott zsír, és az ahhoz tapadó egyéb szerves hulladékok állapotában is változást idéz elő. A mechanikai csővezeték tisztítási módszerekkel szemben,a BIO-PC technológiacsatornahálózati alkalmazása képes a csőfalat anyagáig letisztítani

, a csőfal anyagának megsértése nélkül. A biológiai lebontás második fázisában a különféle mikroorganizmusok elkezdik elfogyasztani az enzimek által hidrolizált anyagokat. E táplálkozási és szaporodási folyamat melléktermékei túlnyomó részben víz és széndioxid. A bioenzim készítmények rendszeres adagolásával, a csővezetékek falán néhány hónap alatt egy vékony védőréteg, úgynevezett biofilm alakul ki, amely megakadályozza a további lerakódásokat. A korábban keletkezett, már meglévő zsírlerakódások a tisztulási folyamat során, néhány hónap alatt, lassan, többnyire kis darabokban, leválnak. Ezt a csőben áramló víz sodrása észrevétlenül magával viszi.

Mekkora többletköltséggel jár a bioenzim alkalmazása a háztartásokban?

 

A környezetvédelem sajnos nincs ingyen, de a BIO-PC tabletta használata a háztartásban elenyésző költséggel jár. Egy lakásban, a tabletta heti költsége egy gombóc fagylalt árával megegyező. Ugyanakkor a bioenzim használatával megelőzhetőek a dugulások, amelyek a bosszúságon túl sokszor költséggel is járnak, ha az elhárítást nem tudjuk házilag elvégezni. Ipari felhasználóknál 1 forint ráfordítással 3-6 forint megtakarítást realizálhat a BIO-PC technológiát alkalmazó cég.

 

Az innováció egy ötlet átalakulása vagy a piacon bevezetett, új illetve korszerűsített termékké, vagy az iparban és kereskedelemben felhasznált új illetve továbbfejlesztett műveletté, vagy valamely társadalmi szolgáltatás újfajta megközelítése. Az innováció tehát a technológia vagy a kibocsátott termékek lényeges megújítása.

 

A fogalom meghatározás alapján bátran nevezhetjük a bioenzim ipari és lakossági használatát innovációnak. Az alapötlet a természetből ered, de mi generálta a termék piaci bevezetését?

 

Sajnos az emberek ma még nem olyan környezettudatosak, hogy hatalmas érdeklődés mutatkozna a biológiai csőtisztításra. Az ipari felhasználásra már inkább látszott az igény. Egy szerencsés véletlen folytán, Hajdúszoboszlón merült fel először konkrét igény ezen technológia iránt. Ez a cég a mai napig (immáron 14 éve) alkalmazza a szennyvíz biológiai eredetű problémáira ezt a mikrobiológiai megoldást, és a felhasználók száma folyamatosan nő. Külföldről is van érdeklődés a technológia iránt. Az a tapasztalat, hogy tőlünk nyugatabbra sokkal környezettudatosabbak az emberek, és előnyben részesítik a biológiai megoldásokat a kémiai anyagokkal szemben. Svédországban pl. hoztak egy törvényt: ahol nincs kiépített csatorna, mindenütt kötelező házi biológiai szennyvízkezelő berendezést telepíteni. Egy ilyen berendezés kiépítése és használata költségekkel jár, működését azonban nagyban megkönnyíti és gazdaságosabbá teheti a bioenzim készítmények használata.

 

A Miditron Bt. a környezetvédelemre sokkal fogékonyabb külföldi országokban keres bioenzim technológiájához hasznosító partnereket. Ebben a Kamara Enterprise Europe Network hálózat technológiai transzfer tevékenysége van segítségére. A hálózaton keresztül a cég technológiai ajánlata 45 országba juthat el.

 

Az ügyvezető az interjú végén arra kért: ahelyett, hogy róla írnék, vagy őt méltatnám, írjak inkább két mondatot arról, hogy pl. a Közel-Keleten már ma is háborús konfliktusok forrása az ivóvíz, és a világban hányan halnak meg a tiszta ivóvíz hiánya miatt, és hogy ne feledjük, nekünk, magyaroknak milyen óriási kincs van a birtokunkban. Íme a két gondolat:

Naponta 5000 gyermek hal meg világszerte a vízzel kapcsolatba hozható betegségek miatt. Ennek egyik oka a szennyezettség. A fejlődő országokban a szennyvíz 70 százaléka tisztítás nélkül kerül az élővizekbe, és van, ahol egyszerűen nincs is iható víz. Hazánk szerencsés, hiszen számos felszíni vízkészlete van, amelyek többsége jó minőségű. A Balaton, a Velencei-tó, a Fertő tó együttesen több mint két milliárd köbméter vizet tárol, és akkor még nem beszéltünk a folyókról, a holtágakról. Ezek általában jó minőségűek, hasonlóan felszín alatti vizeinkhez, amely az ivóvíz ellátás több mint 90%-át adják. Mindezek ellenére mindent meg kell tennünk környezetünk védelméért, hogy vízkészletünket minél tovább élvezhessük, és nemcsak mi, az unokáink is.

Horváth Andrea