Üdvözöljük a

Elnöki összegzés 2016-2020

honlapján!

-

Elnöki összegzés 2016-2020

Szerző: Baráth Anikó | 2016. november 3.

Növekedésünk, gazdagodásunk alapja a széleskörű partneri együttműködés

 

Az elmúlt négy éves ciklus idején a Kereskedelmi és Iparkamarák gazdaságban betöltött szerepe, súlya és feladata jelentősen nőtt és hatékonyabbá vált. Egyre nagyobb szerepet kapunk és vállalunk a vállalkozásokat érintő törvényhozásban, valamint a versenyképességi és érvényesülési feltételek javításában. Ezek elsősorban gazdaságpolitikai döntések véleményezése, kezdeményezése, a gyakorlati szakképzés területén betöltött szerepvállalás, az EU-s források gazdasági céljainak meghatározása és elosztása, a piac és a kereskedelemfejlesztés, valamint közbeszerzés területén. A gyakorlatban is igyekszünk egyre közelebb kerülni a vállalkozásokhoz. A közel 200 rendezvénnyel tagjainkat – beleértve a regisztrált tagokat is – jelentős információhoz juttattuk.

 

Kiemelkedően jó kapcsolat és együttműködés van a megye meghatározó és a gazdaságot befolyásoló szervezeteivel, így a Debreceni Egyetemmel, a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzattal, a Megyei Kormányhivatallal, a Debrecen Megyei Jogú Várossal, valamint a megye más nagyobb településeivel.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Kamara gazdasági helyzete rendkívül szilárd és megalapozott, az elmúlt négy év során 921 millió Ft-tal nőtt a vagyonunk. Rendkívül eredményes volt pályázati tevékenységünk, összességében a ciklus alatt 1.312 millió Ft támogatási összeget tudtunk megszerezni. Ebből biztosítottuk azt, hogy a 165 éves kamaránk méltó körülmények között tudja munkáját végezni, vállalkozókat fogadni. Így a régi székházunkat mintegy 300 millió Ft-tal vállalkozói fejlesztési központtá alakítottuk.

 

Az Enterprise Europe Network nemzetközi hálózatba való részvételünkkel több megyei vállalkozásnak sikerült partnert találni, ezzel export piacukat növelni.

Jelentősen bővítettük külkapcsolati rendszerünket, amelyért köszönettel tartozunk a Kormány Külgazdasági szervezeteinek, a Nagykövetségeknek, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezen szakterület munkatársainak.

 

A területi kamarai rendszert hatékonyabbá tudtuk tenni, ezzel több kamarai szolgáltatás – így például Széchenyi kártya igénylése – nagyobb városokban is biztosított. A jövőben szeretnénk elérni, hogy ezen településeken a gazdaság fejlesztésében, a gazdasági döntésekben jelentősebb szakmai beleszólása legyen a területi kamarákon keresztül a helyi vállalkozóknak.

 

A következő időszak legnagyobb kihívása a térség gazdasági felzárkózásának dinamikus folytatása, a tőkevonzó képesség, a KKV-k termelékenységének és hatékonyságának jelentős növelése. Ennek alapvető feltétele az innováció és a technológiai fejlesztések mellett a versenyképes munkaerő biztosítása. Ezért a szakképzés fejlesztése, és a korszerű gyakorlati oktatóhelyek növelése, valamint a felnőttképzés és a közmunkával foglalkozók versenypiacra való átképzése a középtávú munkaerő biztosítása szempontjából alapvető kihívás.

 

Minden kamarai tagnak, együttműködő partnereinknek, valamint a megye gazdaságfejlesztéséért önzetlen munkát végzőknek köszönjük négy évi áldozatos munkájukat, együttműködésüket.

Kérjük, hogy hatékony, innovatív tevékenységünkre, közösségi munkájukra továbbra is számíthassunk. 

 

 

Miklóssy Ferenc

Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

elnök