Üdvözöljük a

Van mit tanulni a hollandoktól - Holland Üzleti Napot rendeztek a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában

honlapján!

-

Van mit tanulni a hollandoktól - Holland Üzleti Napot rendeztek a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában

Szerző: Czirbik Milán | 2018. február 15.

„Szeptemberi munkába állásom óta már ötödik alkalommal járok Debrecenben, amely fontos ipari centruma Magyarországnak. Örvendetes, hogy stratégiai partnerként számíthatunk a kamarára, hiszen sok olyan céggel van élő kapcsolatuk, akikkel mi is együttműködésre törekszünk a jövőben - fogalmazott René van Hell, a Holland Királyság nagykövete a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, és a Holland Királyság által szervezett üzleti napon.

Milliók jelmondata

 

Viszonylag kis területen, maximális hatékonysággal, a fenntartható fejlődés szem előtt tartásával boldogulni – 17 millió holland közös törekvése sűríthető össze ebbe az egyetlen mondatba. A nagykövet hazánk kapcsán úgy fogalmazott, hogy mióta Magyarország tagja az Európai Uniónak, ugrásszerűen megugrott a holland befektetések száma az országban; példaként említette, hogy az ide irányuló export ugyanakkora, mint a 209 milliós lakosú Brazíliában. „Én leginkább az egészségügy, a mezőgazdaság, a klímaváltozás elleni küzdelem, valamint a logisztika területén látok jó lehetőségeket a kooperációra. Hazám Európa kapuja, Magyarország viszont nagyon sok fontos útvonal kereszteződésében fekszik, így ezen a területen is remekül együtt tudnánk működni.”

 

Tedd, és ne tedd!

 

Elzo Molenberg, nagykövet-helyettes néhány tippet adott arra vonatkozóan, hogy mi mindenre érdemes figyelemmel lenni akkor, amikor holland partnerrel szeretnénk egy üzletet nyélbe ütni. - Magyar szemmel a hollandok távolságtartónak tűnhetnek. Elég közvetlenek a kommunikációban, és gyorsan a tárgyra térnek. Azonban ettől ön ne jöjjön zavarba! Bár a holland vendégszeretet fejlődött az utóbbi években, ne lepődjön meg, ha a tányérjába karcsú adagot kap egy üzleti ebéden. Fontos, hogy beszélje azon idegen nyelvek egyikét, amit a holland partnere. Nálunk ugyanis természetes az egy vagy több idegen nyelv tudása; a tolmács csak nehezíti a kommunikációt. Ne beszéljen Hollandiáról Német-Alföldként, mert még azt gondolják, hogy németeknek hiszi őket. A humor megengedett, de vegyük figyelembe, hogy a holland és a magyar humor eltérő. A munka és a magánélet hivatali időben sokkal inkább különválik Hollandiában, mint Magyarországon. Kerülje a politikai és a megosztó témákat, hiszen nem tudhatja, hogy a tárgyalópartnere melyik táborhoz tartozik. A holland cégeknél mindenkinek pontosan behatárolt munkaköre van. Jelöljön ki a cégénél egy állandó kapcsolattartót. Egy tárgyalást a hollandok gyakran szerződéssel zárnának. Ha önnek ez a tempó túl gyors, tegye egyértelművé, hogy a magyar vállalati kultúrában nagy szerepet játszik a bizalom felépítése. Kérjük meg a holland partnert, hogy legyen erre tekintettel. Hollandiában a főnök és a beosztott között kisebb távolság van, nálunk a szabad diskurzus elve uralkodik. Konszenzusra törekszünk, de ha a döntés megszületett, azt végrehajtani kötelező. A holland egy magyarhoz képest kifejezetten csapatjátékosnak mondható. Ne feledje, hogy a hollandok komolyabban bánnak az idővel, mint a magyarok. Azt is jó tudni, hogy a holland gazdaságban kiemelt szerep jut a fenntarthatóságnak és a társadalmi felelősségvállalásnak. Jelenleg már mintegy 800 holland cég van Magyarországon, 9 milliárd euró tőkebefektetéssel – így a diplomata.

 

Tökéletes házasság?

 

Geert Kits-Nieuwenkamp, mezőgazdasági attasé a „Holland paradicsom és magyar paprika -tökéletes házasság?” című előadását azzal kezdte, hogy a holland mezőgazdaság egyfelől hagyományokra épít, másfelől az innováció, a folyamatos megújulás jellemzi. - Amikor mezőgazdasági innovációról beszélünk, ez azt jelenti, hogy együttműködünk az agrárszektorban a termelési lánc mentén új típusú termékek előállításában. A változó piaci igényekhez való alkalmazkodás érdekében ez létkérdés. Kis ország létünkre a második legnagyobb mezőgazdasági exportőr vagyunk a világon. Magas szintű vállalkozási, vállalati struktúra jellemzi a holland agráriumot. A termelési rátáink nagyon magasak; a magyar termőföld minősége például jóval jobb, mint a hollandé, egységnyi területen mi mégis tízszer annyi terméket állítunk elő, mint önök. Szívesen segítünk abban, hogy átadjuk ezt a tudást. Az oktatás fontos forrása a holland mezőgazdaság kapacitásának, márpedig jó nevű agráregyetem Debrecenben is működik. A kutatóintézetekkel szoros együttműködésre kell a farmereknek törekedni. Az infokommunikációs technológia használata is elkerülhetetlen egy fejlett mezőgazdaságú országban. Mobiltelefonon otthonról etetni a jószágot vagy éppen bekapcsolni az ólakban a klímát, ma már nem ördögtől való dolgok. Ezeknek a használatát persze el kell sajátítani a dolgozóknak is – ajánlotta a figyelmünkbe.

 

Segítség oda-vissza

 

Szabó Éva, a nagykövetség kereskedelem-fejlesztési tanácsadója azzal kezdte mondandóját, hogy Hollandia az első három befektető között van számontartva Magyarországon. Szerencsére a multik mellett holland kkv-k is szép számmal találhatóak a magyar gazdaságban. Ezen cégek bővülésének jelenleg egyetlen akadálya a munkaerő hiánya. - Egészségügy, logisztika, okos városok programok, mezőgazdaság és élelmiszeripar – ezeken a területeken képzelhető el leginkább széleskörű együttműködés az országaink között. Oda-vissza nyújtunk szolgáltatásokat holland és magyar cégeknek. Van lehetőségünk segíteni a kezdő vállalkozásokat és azoknak is, akik már jól prosperálnak, és elérkezettnek látják az időt arra, hogy szintet lépjenek – közölte.

Kibédi Varga Lóránt, a Holland-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke emlékeztetett arra, hogy bár a kamarát csak 15 éve alapították, de korábban is erős kapcsolatok voltak a két ország között. „Csaknem 100 tagunk van, köztük olyanok is, akik tanulási, ismerkedési szándékkal léptek be a szervezetbe. Tehát nem kell hollandnak lenni ahhoz, hogy valaki tagja legyen a kamaránknak. Igazgatótanács a vezető testület, havonta egyszer döntünk stratégiai kérdésekről. A valódi munkát azonban az apparátus végzi. Fontos előmozdítani a vállalatok társadalmi felelősség-vállalásának az ügyét. Tudunk önöknek segíteni a hálózatépítésben, és a partnerkeresésben. Nincs sok tagunk, így van lehetőség egymás megismerésére és a minél szorosabb kapcsolat kialakítására” - mondta.

 

Jó, de milyen környezetben?

 

Vojtek Endre, a DBH Group ügyvezető igazgatója a hollandiai cégalapítás adózási és jogi környezetéről beszélt. - A hollandoknál B.V. társasági forma leginkább a kft-nek felel meg. Nincs jegyzett tőkére vonatkozó kitétel, akár 1 eurócentért is alapíthatunk céget Hollandiában. Az alapítás náluk 1-3 nap alatt megtörténik, és fontos tudni, hogy ha legalább két tulajdonosa van a cégnek, akkor az ő kilétük nem nyilvános. Közgyűlés nélkül is lehet határozatokat hozni. Érdekes gyakorlat a hollandoknál, hogy mielőtt valaki céget alapít, leülhet az adóhatóság emberével és kidolgozhatják az ő majdani adózásának az optimumát. A társasági adó többszöröse a magyarországinak, de vannak az adómentesség szempontjából kivételes területek. Fontos, hogy a kinti cég vezetésébe kötelező bevonni egy holland vezetőt, valamint, hogy pusztán az adókedvezmények kihasználására nem alapítható holdingcég Hollandiában - figyelmeztetett. (Az üzleti nap keretében hat, Magyarországon működő holland vállalkozás képviselői osztották meg tapasztalataikat a hallgatósággal.)

 

 

Petneházi Attila

petnehazi.press@gmail.com