Üdvözöljük a

Vállalkozásfejlesztésre 173 milliád

honlapján!

-

Vállalkozásfejlesztésre 173 milliád

2011. január 20.

Márciusig 1100 milliárd forint összegű európai uniós pályázatot hirdet meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az Új Széchenyi Tervben, majd az év további részében 900 milliárd összegű pályázatot - mondta Fellegi Tamás, a tárca vezetője a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének budapesti rendezvényén.

Az első ütemben, márciusig 93 pályázatot hirdetnek meg. A miniszter szerint a pályázati rendszer egyszerűbb és átláthatóbb lesz. Lerövidül a pályázatok bírálati ideje, egyszerűsödik a hiánypótlás, s a pályázat egyfordulós lesz. Kiemelt fejlesztési terület lesz a közlekedés, ahol 563 milliárd forint összegű forrás áll rendelkezésre. Ennek döntő része a kötött pályás közlekedés korszerűsítését szolgálja majd.
A vállalkozásfejlesztésre fordítható pályázati összeg 173 milliárd forint. A miniszter elmondta, hogy a pályázatok a kis- és középvállalkozásokra is koncentrálnak, és ehhez egyszerűbben elérhető hatékony pénzügyi eszközöket is társítanak, köztük mikro hiteleket, a Magyar Fejlesztési Bank megújult hitelkonstrukcióit, és a Széchenyi Kártya kibővített programjában lévő forgóeszköz, beruházási és önerő hiteleket. Emellett a nemzeti programok is elindulnak az ÚSZT-ben a közös nemzeti célok megvalósítására. A nemzeti programban a térségek turisztikai lehetőségeit is fejlesztik a Balaton, a Tisza-tó térségében, illetve elindul az Ős-Dráva program, valamint a budai vár rekonstrukciója. A tudásgazdaság növelése érdekében felgyorsítják a Talentis programot is.