Úton a segítség Augusztus 15-től igényelhető az útdíj hitel

2013. augusztus 7.

A KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. közzétette honlapján az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos útdíj finanszírozását szolgáló Útdíj Hitelprogrammal kapcsolatos lényeges információkat, termékfeltételeket, az igényléshez szükséges hitelkérelmi adatlapokat, valamint az ahhoz csatolandó dokumentumok listáját. Ezen dokumentumok alapján a fuvarozók felkészülhetnek a hiteligénylés benyújtására, azaz megkezdhetik a hitelkérelmek összeállítását. Várhatóan a jövő hét elején hatályba lépnek az Útdíj Hitelprogram Általános Szerződési Feltételei, és a tervek szerint augusztus 15-től megkezdődhet a konkrét hitelkérelmek befogadása.

Az igényléseket a KAVOSZ, a VOSZ és a Területi Kereskedelmi és Iparkamarák regisztráló irodái fogadják be, országszerte 70 helyszínen. A hitelkérelmek benyújtásához előzetes időpont egyeztetés szükséges. Az érdeklődő ügyfelek akár már most is foglalhatnak időpontot a regisztráló irodákba, amelyek listája és elérhetősége szintén megtalálható a www.kavoszvf.hu weboldalon. Amennyiben a Vállalkozásoknak kérdésük van a hitelkérelem csomag összeállítása, kitöltése kapcsán vagy a csatolandó dokumentumokra vonatkozóan, az irodák munkatársai e-mailben vagy telefonon állnak az igénylő vállalkozások rendelkezésére, és segítséget nyújtanak a hitelkérelem dokumentáció előkészítésében is.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt-nél regisztrált kis-és középvállalkozások az Útdíj Hitelprogram keretében az általuk üzemeltett, útdíj fizetésre kötelezett gépjárművenként maximum 1 millió forintos rulírozó jellegű forgóeszközhitelt igényelhetnek. A hitelkonstrukcióhoz az állam 4% kamattámogatást biztosít, amelynek köszönhetően az igénylők által fizetendő nettó kamat csupán 1 havi BUBOR+ 1,5% (jelenleg kb 5,5%). A hitel futamideje 1 év, ami további két alkalommal meghosszabbítható.

A hitelt olyan devizabelföldi mikro -, kis – és középvállalkozások igényelhetik, amelyeknek nincs lejárt hitel- vagy köztartozása, megfelelnek a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményeinek, nem állnak csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, nem számítanak tartósan veszteségesnek, valamint megfelelnek az Útdíj Hitelprogram ÁSZF-jében foglalt egyéb feltételeknek.

Jelentős az előzetes érdeklődés a kedvezményes hitelkonstrukció iránt, már több száz vállalkozás jelezte a KAVOSZ VF ügyfélszolgálatán, hogy igénybe vennék az útdíj hitelt. Az előzetes várakozások szerint összesen mintegy 5000 vállalkozás élhet majd ezzel a lehetőséggel, és a kihelyezett összeg elérheti a 10 milliárd forintot.

A KAVOSZ VF szakemberei megfeszített tempóban dolgoztak annak érdekében, hogy minél előbb élhessenek a fuvarozók ezzel a lehetőséggel. A termék specialitásai – például csak egy bizonyos kör és egy konkrét célra veheti igénybe, valamint állami kezességvállalás és kamattámogatás is kapcsolódik a konstrukcióhoz – miatt a hitelkonstrukció kidolgozása meglehetősen bonyolult feladat, ami normál körülmények között 6-12 hónapot venne igénybe. Ehhez képest sikerül elindítani a hitelkérelmek befogadását a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott felkérést követően 2 hónapon belül.