Üdvözöljük a

Újabb képzett napelemszerelők a piacon

honlapján!

-

Újabb képzett napelemszerelők a piacon

Szerző: Czirbik Milán | 2019. május 13.

Közhelyszámba megy, de ma már nem kérdés, hogy a megújuló energiaforrásoké a jövő.

Az uniós energiapolitikával összhangban a direktíva szerint 2030-ra a megújuló energiák részarányát legalább 30%-ra kell növelni a teljes energiafelhasználás tekintetében, tehát drasztikusan csökkenteni szükséges a fosszilis energiahordozók felhasználását, ezzel értelemszerűen mind nagyobb teret adva a különböző alternatív megoldásoknak.

A napenergia a szó legszorosabb értelmében kimeríthetetlen, így felhasználásának piaca is óriási üzleti potenciált jelent. Tudni kell azonban, hogy a napelemes rendszerek nagy hányadában telepítési hibából eredő hatásfok-romlás - és ezáltal a megtérülési idő beláthatatlan elnyúlása érhető tetten.

 

Miért romlik a teljesítménye egy ilyen, csak költséges beruházással megvalósítható berendezésnek? A leggyakoribb ok a szakszerűtlen kivitelezés.

 

A villanyszerelői szakmatükörben szerepel a fotovoltaikus rendszerek telepítése - azonban hány villanyszerelő találkozott a képzése során napelemmel? Jogosítvány van, a speciális területre vonatkozó szakismeret, tudás aligha.

 

Ezt a hiányt ismerte fel az EU-Solar Zrt., amely maga is napelemes rendszereket forgalmaz a hazai piacon: állami engedéllyel rendelkező felnőttképzési intézményként (ny.sz.: E-001625/2017), EDU-Solar néven minőségi napelemszerelői képzéseivel biztosítja a kivitelező szakemberek számára a szükséges tudást, melynek birtokában az általuk kiépített rendszerek megfelelő működésére garanciát tudnak vállalni. 2019 tavaszán, a már negyedik alkalommal megvalósuló képzésen 32 villanyszerelő szakember vett részt. Mindannyian sikeresen elvégezték az intenzív, 96 órás, Kis teljesítményű szolár villamos erőművek telepítője, karbantartója(ny.sz.: E-001625/2017/B001) nevet viselő kurzust a pécsi képzési helyszínen, s átvehették a szakmai végzettséget igazoló tanúsítványt.

 

A kontaktórákon való aktív részvétel mellett heteken át tartó intenzív tanulás zajlott az online tananyagbázisba feltöltött tudástár, a tanórák videófelvételeinek segítségével. A hallgatók online tesztprogram segítségével folyamatosan gyakorolhattak, ellenőrizhették megszerzett ismereteik helytállóságát, így nem volt meglepő, hogy az írásbeli vizsgarész eredménye is mindenkinek jóval az elvárt minimum felett sikerült. Az ünnepélyes záráskor nemcsak a kiérdemelt tanúsítványt vehették át, hanem az intézmény ajándékaként mindannyian egy-egy MC4 prés tulajdonosaivá váltak, mely a napelemszerelés egyik alapvető szerszáma.

 

Komoly gyakorlati képzést kaptak a leendő napelemszerelők

 

A képzés után, igény esetén folyamatos munkamegbízási keretszerződést írhattak alá a frissen végzett szakemberek.

 

Visszajelzéseik alapján kiváló minőségű (30% elméleti, 70% gyakorlati) felkészítést nyújtó szakmai képzést sikerült megalkotni, köszönhetően a szakoktatók felkészültségének, a képzés szolgálatában álló professzionális eszközparknak, az intézmény szervezési, lebonyolítási tevékenységének. A hallgatók különböző héjazatú tetőelemeken, kitapasztalva azok sajátosságait gyakorolták a napelemtáblák telepítését, az inverterek csatlakoztatását, üzembe helyezését. Emellett egy olyan demonstrációs mérőfalon ismerkedtek meg a napelemrendszerek tipikus hibajelenségeivel, melyből Európában összesen három darab létezik. Mindezek mellett elvitathatatlan érdem a teljes körű catering ellátás, az ügyfélszolgálat munkaórákon túlmenő elérhetősége, a rendkívül gondos tanfolyamszervezés, s a kiapadhatatlan segítőkészség és problémamegoldás.

 

Az áprilisi záróvizsga díszelnöke Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke volt, aki megnyitójában a Szövetség egyik legfontosabb feladatának, küldetésének nevezte a hazai napenergia-iparban dolgozó szakemberek szakmai színvonalának emelését, a szakemberek oktatásának, továbbképzésének támogatását.

 

A következő, országosan egyedülálló napelemszerelői képzés 2019 szeptemberében indul, hogy a fent megfogalmazott cél érdekében még több, magasan kvalifikált és elhivatott szakember léphessen a piacra, akik részt kívánnak hasítani maguknak az egyre bűvülő szolár piacon.

 

Részletes tájékoztató, regisztrációs felületet: www.edu-solar.hu

 

Kapcsolat: oktatas@eu-solar.hu, +36 20 467 3333