Üdvözöljük a

Új TEVA-üzem, ötmilliárd forintért

honlapján!

-

Új TEVA-üzem, ötmilliárd forintért

Szerző: Czirbik Milán | 2018. november 15.

A Caspofungin hatóanyagot Debrecenből szállítják mostantól a világ számos országába.

 

A Caspofungint a súlyos, a szervezet több pontján fellépő gombás fertőzésben szenvedő betegek kezelésében/gyógyításában használják. Büszkék vagyunk arra, hogy e hatóanyag gyártási technológiáját a debreceni K+F csapatunk fejlesztette ki – hangsúlyozták a TEVA vezetői az 5 milliárd forintos ráfordítással megvalósult világszínvonalú üzemrész szerdai avatásán.

Világszínvonalon

 

Az üzem több mint 1500 négyzetméteren valósult meg, és az iparágban jelenleg elérhető legmodernebb technológiai megoldásokkal látták el. A vendéglátók hangsúlyozták, hogy a debreceni gyógyszer- és alapanyaggyártó üzem rendkívül fontos a vállalat európai piacán, mivel ez a TEVA egyik stratégiai telephelye és egyben regionális gyógyszergyártó központja. 1995 óta közel 350 milliárd forintot fordítottak Magyarországon beruházásra, illetve kutatás-fejlesztésre. Az új épületben a kapacitás későbbi bővítésére is gondoltak, így rugalmasan tudnak alkalmazkodni a piac kihívásaihoz. Mindezt úgy, hogy a környezet védelmére is maximálisan odafigyeltek. Három hazai telephelyükön évente mintegy 10 milliárd tablettát gyárt az 1800 embert foglalkoztató vállalat.

 

Láttak benne fantáziát

 

Dr. Papp László debreceni polgármester arra emlékeztetett, hogy a városunkban régi hagyománya van a gyógyszeriparnak, és örül annak, hogy a TEVA a Biogal megvásárlásával nem egyszerűen piacot vett, hanem tovább öregbítette a debreceni gyógyszergyártás hírnevét. „Nyugodtan mondhatjuk azt, hogy az egy négyzetméterre jutó milliárdok száma (már ami a kutatás-fejlesztést illeti) ezen a körbezárt erdőrészen a legmagasabb egész Európában. A TEVA ma a legnagyobb árbevételű és létszámú debreceni vállalat, és láthatóan jól érzi nálunk magát. Hiszen minket választott a legújabb üzeme felépítéséhez, miközben a világ számos országában van telephelye. Mindig fontosnak tartottuk azt, hogy magas hozzáadott értékű tevékenységet előállító vállalatok telepedjenek meg nálunk; a TEVA ebben is régóta élen jár” - fogalmazott a város vezetője.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy ha egy településről benyomást akarunk szerezni, akkor két dolgot kell megnézni; egyrészt, vannak-e olyanok, akik úgy gondolták, hogy oda beköltöznek, illetve, hogy az ott lakók építkeznek-e? Az is gyanús, ha csak beköltözők vannak és nem építkeznek, de az is, ha csak az ott lakók építkeznek. Így van ez az ipar esetében is egy nagyvárosban. Debrecenben rengeteg a beköltöző, de még több, akik már régóta itt vannak. Minden jel arra mutat, hogy az itt élők perspektívát látnak maguk előtt, és ez mások számára is vonzó példa lehet.

 

Példátlan siker

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint megsüvegelendő az a teljesítmény, amit a hazai gyógyszeripar hosszú ideje produkál, és ebben a TEVA-nak is oroszlánrésze van. - A gyógyszeriparunk nemzetközi mércével mérve is versenyképes, amit bizonyít, hogy az itt előállított termékek 84 százalékát exportáljuk. Az ágazatban foglalkoztatottak száma csak tavaly 17 százalékkal nőtt, elérve a 32 ezer főt. A gyógyszeripar az egyik záloga a magyar gazdaság irányváltásának; egy termelés-orientált gazdaságból egy kutatás és fejlesztés által vezérelt gazdasággá való átalakulásnak. Az ágazat termelési értéke tavaly 880 milliárd forintot tett ki. Örömmel jelenthetem, hogy az elmúlt évben hazánk felkerült a 20 legnagyobb gyógyszeripari exportőr ország listájára. Erre soha korábban nem volt példa – jelentette be a tárcavezető, elismerve ezen eredmény elérésében a TEVA szerepét.

 

 

Petneházi Attila