Új, rugalmas finanszírozási lehetőségek nyílnak meg a kkv-k előtt

Szerző: Szombat Réka | 2015. április 21.

Új, kifejezetten a kis- és középvállalatokat (kkv) megcélzó hitelprogramot hirdetett meg „OTP Business 250 Hitelprogram” néven az OTP Business. A program keretében a vállalkozások többféle hitelkonstrukció közül választhatnak, legfeljebb 250 millió forintos keretösszegig. A csomagolóiparban tevékenykedő cégeket is megcélzó OTP Business 250 Hitelprogram újdonsága, hogy a vállalkozások egyszerre juthatnak folyószámla-, forgóeszköz- és beruházási hitelhez, miközben az egyszerűsített feltételeknek köszönhetően lényegesen gyorsabb hitelelbírálásra számíthatnak.

A vállalati hitelezés élénkülése az egyik legfontosabb feltétele a magyarországi gazdasági növekedés fenntarthatóvá tételének. Ugyanakkor a kis- és középvállalkozások jelentős hányada a lassú hitelbírálati folyamat, a túlzott biztosítékigény vagy éppen a saját forrás hiánya miatt előfordul, hogy nem jut fejlesztési, működési forráshoz. A felmérések szerint a vállalkozások épp emiatt említik lényeges szempontként a bankválasztáskor az adott bank hitelezési hajlandóságát és képességét. Erre az üzleti igényre kíván választ adni és egyúttal a hazai vállalkozói hitelezésnek újabb, jelentős lökést adni az OTP Business, amely új vállalkozói hitelprogramot hirdetett meg OTP Business 250 Hitelprogram néven. Az OTP Business 250 Hitelprogramba az évi 250 millió forintnál nagyobb árbevételű vállalkozások kapcsolódhatnak be, amelyek egyszerre juthatnak folyószámla-, forgóeszköz- és beruházási hitelhez is. Az egyes hitelösszegek 10 és 250 millió forint között változhatnak, az elérhető legnagyobb hitelösszeg több hitel együttes igénylése esetén 250 millió forintban maximalizált.

 

A program célja, hogy minden eddiginél sokoldalúbb és rugalmasabb hitelfelvételi lehetőséget kínáljon a magyarországi kis- és középvállalkozásoknak. Így kiemelt szempont volt a hitelbírálati folyamat egyszerűsítése és felgyorsítása. A vállalati hitelprogram megjelenését pedig azért is nagy várakozás előzte meg, mert hamarosan kiírásra kerülnek az új támogatási ciklus első uniós pályázatai.

 

Az OTP Bank elkötelezett a magyarországi vállalkozások sokrétű finanszírozásában, a hitelprogram előkészítése során pedig kiemelt szempont volt, hogy a hitelt igénylő vállalkozások elérhető áron jussanak a hitelekhez, és a legkedvezőbb áru MNB Növekedési Hitelprogram (NHP) kínálta lehetőségeket is ki tudják használni.

 

A pénzintézet az OTP Business 250 hitelprogram meghirdetésével tevőlegesen hozzá kíván járulni a magyarországi vállalati hitelezés felpörgetéséhez. Ennek kapcsán fontos tudásbázist jelent, hogy a magyarországi KKV-k 25 százalékával van közvetlen kapcsolatban, ezért minden piaci szereplőnél jobban érti a vállalkozások gondolkodásmódját, problémáit, igényeit. A vállalkozók pedig mindenekelőtt gyors, rugalmas ügyfélkiszolgálást igényelnek.

 

Az új EU-s finanszírozási időszakban több-száz milliárd forintos keret áll a kkv-k rendelkezésére pályázati források formájában. A források lehívása csak abban az esetben lehet sikeres, ha az önerő biztosítása is zökkenőmentes. Az OTP Business 250 erre a problémára is megoldást kíván nyújtani, hiszen az uniós támogatással megvalósuló beruházások esetén a programot kiíró pénzintézet akár önerő nélküli finanszírozást is vállal a hozzá forduló vállalkozásoknak.