Üdvözöljük a

Tanévnyitó konferencia: a szakképzés a jövő megélhetésének lehetősége

honlapján!

-

Tanévnyitó konferencia: a szakképzés a jövő megélhetésének lehetősége

Szerző: Czirbik Milán | 2018. szeptember 13.

Pályaválasztásról és a szakmák jövőjéről is szó volt a Regionális Szakképzési és Felnőttképzési Tanévnyitó Konferencián, amelyet tegnap délután tartottak meg Debrecenben, a Kölcsey Központban. A szakmai konferencián és kiállításon a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is képviseltette magát. 

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója megnyitó beszédében hangsúlyozta: a rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a szakképzés lehetőségeire, és ez által a köznevelés, a szakképzés és a vállalatok fórumává váljon. Debrecenben rendkívül dinamikus gazdasági fejlődés indult el az elmúlt időszakban, a vállalkozások további fejlődéséhez az egyik legfontosabb elem a humán tőke.

 

Felszólalt Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere is. „Fontos, hogy a régióban megjelenő cégek kapcsolatban legyenek az egyetemmel és a középiskolákkal is, hiszen a cél olyan képzési rendszer kialakítása, amely kiszolgálja a munkaerőigényt.”

 

Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár kiemelte: „A Z-generációs gyerekeknek az oktatás során már olyan szakmákat kellene elsajátítaniuk, amelyek 65 százaléka még nem is létezik. Ez az oka annak, hogy a vállalatok nem szakmákról, hanem képességekről, készségekről beszélnek, ezt kell szem előtt tartani az oktatás szempontjából. A munkaerőpiac kiszolgálása jelenleg azért jelent problémát, mert újabb feladatokat ad az oktatásnak és a felnőttképzésnek is. A szakképzés a jövő megélhetésének lehetősége."

 

A szakmák szélesítése a cél

 

Magyarországon is követni kell azt a tendenciát, ami a szakmák szélesítését jelenti: a hazánkban jelenleg meglévő 760 OKJ-s szakmával ellentétben a finn példát kell követnünk: ott a 150 bejegyzett szakmát is 100 alá fogják csökkenteni. Az OKJ képzésnek ki kell elégítenie a digitális kompetenciaigényt is.

 

A duális képzés hajdú-bihar megyei helyzetéről tartott előadást Dr. Skultéti Éva

 

 

Hajdú-Bihar megyében a vállalatokkal való partneri együttműködésnek köszönhetően a duális képzés helyzete egyre jobb, hiszen egyre többen kötnek tanulói szerződést, vagyis vesznek részt gyakorlati képzésben.

 

A megye élen jár

 

Dr. Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára szerint a pedagógusok mellett be kell vonni a családokat is a pályaorientációba, segíteni a gyereknek a megfelelő szakma kiválasztásban. Hajdú-Bihar élen jár, hiszen a megyében jelenleg 55 ezren tanulnak szakképzésben, és a tanulószerződések száma több mint 17%-kal nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest, és ezzel a legjobb eredményt érte el Hajdú-Bihar megye az országban ezen a téren. Ez a tendencia teheti könnyebbé a jövőben, hogy a megnövekedett vállalati igények utánpótlását biztosítani tudják.

 

A konferencián vállalatok és a köznevelési és szakképző intézmények is részt vettek és tanácskoztak a jövőbeni hatékonyabb együttműködés érdekében. A konferencia fő látványossága Mónika, a robot volt, aki a résztvevőket köszöntötte - ilyen robotból ötöt adományozott a National Instruments a Debreceni Szakképzési Centrumnak.

 

A regionális szakképzési konferencián az előadások mellett kiállítás is várta az érdeklődőket, ahol a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is képviseltette magát egy információs standdal.

 

 

(forrás: dehir.hu, haon.hu)