Tájékoztató az online pénztárgépekre való átállásról

2013. november 11.

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmét az MKEH múlt heti két sajtóközleményére. Az első hír 2013. október 10-én jelent meg, amelyben hamis reklámok terjedésére figyelmeztet a hivatal az online pénztárgép-piacon. A második MKEH közlemény 2013. október 18-án jelent meg, amelyből az derült ki, hogy az engedélyezési hivatal nem vonta vissza egyetlen pénztárgép forgalmazási engedélyét sem.

Tisztelt Vállalkozó!

 

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmét az MKEH múlt heti két sajtóközleményére. Az első hír október 2013. 10-én jelent meg, amelyben hamis reklámok terjedésére figyelmeztet a hivatal az online pénztárgép-piacon. A közleményben kiemelték az AltCash Kft által forgalmazott SAM4S pénztárgép néhány típusát, amelyek engedélye ugyan jogerőre emelkedett, de ennek ellenére egyelőre nem forgalmazható.

 

Meglátásunk szerint ezt az ellentmondást hivatott feloldani a 2013. október 18-i második MKEH sajtóközlemény, melynek alcíme: „Pénztárgép – Kereskedelmi és engedélyezési hivatal: nincs betiltott pénztárgép”. A hírből az derült ki, hogy az MKEH nem vonta vissza egyetlen pénztárgép forgalmazási engedélyét sem. A jelenleg közzétett egy oszloppal kibővített kimutatás, melyben a forgalomba hozatalt tiltó „nem” jelzés szerepel, csak a naprakész tájékoztatás érdekében került fel. Egyes engedélyezett pénztárgéptípusok vonatkozásában, ahol a „nem” jelzés szerepel, a hivatal az engedély megadásakor hiánypótlásra szólította fel a forgalmazót, így a forgalomba hozatal valamint az üzembe helyezés a rendeletnek megfelelően nem valósulhat meg.

 

Az elmúlt napok hírei érthető módon zavart és felháborodást keltettek az érintettek körében. Az MKIK bízik benne, hogy a forgalmazók mindent megtesznek, hogy eleget tegyenek a hiánypótlási kötelezettségüknek. Abban az esetben, ha egy vállalkozó 2013. szeptember 30-ig – amikor egyéb korlátozás még nem volt ismert – az akkor aktuálisan érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező cégtől rendelt meg engedéllyel rendelkező online pénztárgéptípust, az teljesen jogszerűen járt el, ennek megfelelően jelen helyzetben semmilyen teendője nincsen.

 

Természetesen MKIK már az első ellentmondásos hír megjelenése után jelezte a problémát az engedélyezési hivatalnak és az érintett nemzetgazdasági tárcának is.

Mai napon, 2013. október 21-én az alábbi cégek rendelkeznek az MKEH által engedélyezett online pénztárgéppel.

 

Érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező cégek és géptípusaik:

Forgalmazó neve:

Engedélyszáma:

Péztárgép neve:

Forgalomba hozatal megkezdhető

   

Laurel Kft.

A001

LCR Classic Sento M

Igen

   

Micra-Metripond Kft.

A002

Micra Sento M

Igen

   

Montel Informatika Kft.

A003

Montel Sento-H

Igen

   

Alt Cash Kft.

A004

SAM4S NR-270 Online

Nem

   

LA Pénztárgép Kft.

A005

LAP Sento M

Igen

   

Micra-Metripond Kft.

A006

Micra Mini M

Igen

   

Montel Informatika Kft.

A007

Montel Mini H

Igen

   

Micra-Metripond Kft.

A008

Micra Jota M

Igen

   

Laurel Kft.

A009

LCR Classic Jota

Igen

   

Montel Informatika Kft.

A010

Montel Jota H

Igen

   

LA Pénztárgép Kft.

A011

LAP Classic Jota

Igen

   

Laurel Kft.

A012

LCR Eco Mini

Igen

   

LA Pénztárgép Kft.

A013

LAP Eco Mini

Igen

   

ECR-TRADE Kft.

A014

EURO-150TE Flexy

Igen

   

Prior Cash Kft.

A015

NOVATEK-N

Nem

   

Szintézis Informatikai Zrt.

A016

NOVATEK-F

Nem

   

Alt Cash Kft.

A017

SAM4S NR-300 Online

Nem

   

Japan Cash Company Kft.

A018

S&E NR-300 Online

Nem

   

Forrás: www.mkeh.gov.hu

         

 

Az engedélyezett online géptípusokról a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján lehet tájékozódni. www.mkeh.gov.hu

 

Minden további fejleményről, intézkedésről folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önt.