Üdvözöljük a

Segítenek ugrani a „gazellának”

honlapján!

-

Segítenek ugrani a „gazellának”

Szerző: Czirbik Milán | 2018. június 6.

Hogyan legyünk sikeresek a nemzetközi piacon? A kamara partner a válaszok megtalálásában.

 

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában (HBKIK) működő Enterprise Europe Network hálózat ScaleMeUpHungary elnevezésű projektjével támogatja a gyors növekedési és innovációs potenciállal rendelkező kkv-kat, más néven „gazellákat” a nemzetközi versenyképességük elősegítése céljából. E cél elérése érdekében regionális és központi workshopokon választják ki a 12 legjobb „gazella” vállalkozást, amelyek kiemelt, személyre szabott, több napos coaching és mentoring szolgáltatásban részesülnek, díjmentesen – tájékoztatta a „Hogyan legyünk sikeresek a nemzetközi piacon?” című workshop résztvevőit kedden a kamara székházában Iván Gábor, a HBKIK innovációs munkatársa.

Van bennük potenciál

 

A keddi workshopra olyan vállalkozások képviselői kaptak meghívást (a mérnökirodától, a műanyagipari és a vagyonvédelmi cégen át az innovatív sütőipari vállalkozásig), amelyek jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek, a szigorú nemzetközi feltételrendszernek (nagy valószínűséggel) megfelelnek vagy megfeleltethetőek, ezért a projekt bonyolítói lehetőséget látnak arra, hogy az általuk nyújtott segítséget jól fogják kamatoztatni az elkövetkező években a nemzetközi piacokon. Elhangzott, hogy a kiválasztási folyamat két részből áll: a jelentkezési időszak lezárása után kielemzik a résztvevők programmal való kompatibilitását, és ez alapján szűkítik a jelentkezők számát. A második körbe bekerült vállalkozásokat személyes interjún igyekeznek jobban megismerni, hogy személyre szabott lehessen majd a segítségnyújtás.

 

 

 

 

Kockázati tőkével

 

Egy startup inkubátor cég képviselője elmondta, hogy a kezdő vállalkozások számára több szempontból is kedvező lehet kockázati tőkebefektetési alapot igénybe venni az induláskor, hiszen így (a banki finanszírozással ellentétben) nem kezd el ketyegni azonnal a törlesztés. Arról nem szólva, hogy a pénzintézetek általában 2-3 lezárt eredményes üzleti évhez kötik a finanszírozást, amivel viszont a startupok többsége értelemszerűen még nem rendelkezik. Általában 2-4 év az az életciklus, ameddig egy startup inkubátor értéket tud adni (a saját üzletrésze mellett) a startupnak. Tehát folyamatosan vonulunk ki a kezdő vállalkozásokból és átadjuk a helyünket más tőkebefektetőknek – fogalmazott a szakember. Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a startup inkubátorok esetében profitorientált cégekről van szó, amelyek a portfóliójuk tervezése során számolnak azzal, hogy míg az egyik tőkebefektetésük hoz, addig a másik visz. A lényeg, hogy az egyenleg összességében pozitív kegyen. Elhangzott az is, hogy általában 10-ből 1 tőkebefektetés komoly siker lesz, 5-6 közepesen jó, míg a maradék 3-4 rossz befektetésnek bizonyul.

 

Guruló szoftver

 

A rendezvényen bemutatkozott egy olyan debreceni „gazella” vállalkozás is, amely a gyors növekedés fény- és árnyoldalait egyaránt megtapasztalta már. Az Electromega Kft. az e-mobilitás terén szerzett komoly érdemeket azáltal, hogy (a Debreceni Egyetem tudásbázisára építve) kifejlesztette az elektromos meghajtású kukásautót. Az innováció eredményeként egy olyan haszonjárművet fejlesztettek ki, amelyik jóval olcsóbban üzemeltethető, mint a hagyományos dízelmotorral meghajtott társai, és közben a környezetét is kíméli. Egyelőre öt járművük fut az utakon, további 80-ra van megrendelésük, de a középtávú cél félezer ilyen kukásautó legyártása.  A szakember szerint a legfontosabb a piac véleménye, márpedig a puding próbája ugye az evés. - Ne mi akarjuk eladni nekik az elektromos kukásautót, hanem ők akarjanak ilyet venni tőlünk. Mert meggyőzte őket a gyakorlatban is arról, hogy jó. Ez egy egészen más tárgyalási pozíció. Ez a jármű egyébként nem más, mint egy négy keréken guruló szoftver – mondta érzékletesen az előadó.

 

 

PA