Piacbővítés kamarai támogatással

Szerző: Czirbik Milán | 2017. augusztus 24.

Nagyszabású üzletember találkozót szervezett a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Enterprise Europe Network debreceni irodája, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., a Kárpátaljai Kereskedelmi és Iparkamara, a Technológia Transzfer Központ (CENTI) Kolozsvár és a Mogiljev-i Kereskedelmi és Iparkamara. A rendezvényt a Farmer - Expo keretén belül tartották meg, ahol a hazai cégek mellett Romániából, Ukrajnából és Fehéroroszországból is érkeztek érdeklődő vállalkozások. 

 

Az üzletember találkozóra mintegy 50 cég jelentkezett. Hazánkból Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékből, míg határon túlról Romániából, Ukrajnából és Fehéroroszországból érkeztek érdeklődő cégek.

„Ezek az országok hagyományos üzleti partnerei Magyarországnak, a magyar vállalkozóknak. Fehéroroszországban is ismerik a magyar termékeket, jelen vagyunk ezen a piacon. Ukrajnában, Romániában magyarul beszélő partnerekkel is lehet találkozni, számos előnyük van a földrajzi közelségen kívül, ami megmagyarázza, hogy miért éppen ezek az országok legyenek itt.” – magyarázta Dr. Kiss András, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságfejlesztési és innovációs osztályának vezetője.

 

A három ország közül Románia a legjelentősebb külkereskedelmi partnere Magyarországnak, sőt a régiónknak is, hiszen az első öt export piac közé tartozik. 2016-ban a magyar áru export meghaladta az 5,1 milliárd dollárt, az import pedig a 2,8 milliárd dollárt. Ukrajna is jelentős piaca a magyar termékeknek, tavaly az export túllépte az 1,5 milliárd dollárt, míg az import az 1,2 milliárd dollárt. A belarusz piac a harmadik a sorban, 108 millió dolláros exporttal és 65 millió dolláros importtal. A tervek szerint ezek a számok csak növekedhetnek a jövőben. Ruslan Strakhar, a fehéroroszországi Mogilev megye tanács közgazdasági vezetője szerint a mostani találkozó kiváló alkalom a meglévő kapcsolatok bővítésére.

Már most is nagyon gyümölcsöző együttműködés létezik Magyarországgal, ezen belül is Hajdú-Bihar megyével. Elsősorban mezőgazdasági területre és a fafeldolgozásra fókuszálunk. Jelenleg az előállított termékek mintegy 10%-a mezőgazdasági termék. Bízunk benne, hogy többek között a magyar technológiák megismerésével sikerül ezt a területet tovább fejleszteni. A tavalyi évhez képest egyébként idén 30%-kal nőtt a külkereskedelmi forgalom Magyarország tekintetében. Ez nagyon jó eredmény.”

 

A találkozóra érkezett vállalkozások a mezőgazdaság, a mezőgazdasági gépek, az élelmiszerek, a különböző technológiák, valamint az élelmiszeripari gépekkel kapcsolatos üzleti lehetőségek után érdeklődtek.

„A kapacitásunkat és a forgalmunkat szeretnénk növelni. Célunk, hogy Ukrajnával is létrehozzunk gazdasági, kereskedelmi kapcsolatot. Mi fékbetét gyártással foglalkozunk, most a mezőgazdaságban látunk nagy potenciált, ezért is szeretnék nyitni erre a piaca is. Nagyon hasznosnak találjuk a találkozót, gyakorlatilag helyben tudunk tárgyalásokat folytatni. Várjuk nagyon az olasz üzleti napot is, és a többi nációt.”- mondta el Vojth Zsolt, a Vojth Kft. ügyvezetője.

 

Sokan gondolják úgy, hogy nagy segítség a cégük számára, ha közvetlenül, személyesen tudnak egyeztetni a leendő potenciális partnerekkel.

Friss tormát szeretnénk értékesíteni. A mi piacunk nagyon kis szegmens az agráriumban, aki próbálkozik, annak talán szerencséje lesz. Elsősorban a román és ukrán vonal miatt vagyunk itt, ez a fő prioritás. Mindig hasznos egy ilyen rendezvény, generációváltással születhetnek új üzletek, mi reménykedőek vagyunk.” – hangsúlyozta Gergely János, a Hungaro Torma Kft. ügyvezetője.

 

A Nagyváradról érkezett Pyrowatt vállalat képviselője a megújuló energia hasznosítására keresett potenciális partnert.

Faaprítékos erőművet fejlesztettünk és ennek az értékesítésével foglalkozunk. A zöld energia a jövő, hasonló partnereket keresünk. Több partneri kapcsolat is létesült már hasonló találkozókon. Kárpátaljáról, Újvidékről, és az anyaországból jönnek vállalkozók, reméljük, hogy egymásra találnak.” – mondta Gergely Károly, az S. C. Pyrowatt S.R.L. ügyvezetője.

 

A tárgyalások mellett a vállalkozások képviselőinek lehetőségük volt a kiállítást is megtekinteni, így a személyes kapcsolatfelvételen túl sok termékkel, eszközzel is megismerkedhettek.