Üdvözöljük a

Pályaorientációs szakmai nap az NI és a HBKIK együttműködésében

honlapján!

-

Pályaorientációs szakmai nap az NI és a HBKIK együttműködésében

Szerző: Czirbik Milán | 2018. május 30.

Osztályfőnökök és pályaorientációval foglalkozó kollégák vehettek részt 2018. május 25-én a National Instruments debreceni gyártóbázisán tartott pályaorientációs napon. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ezúttal is az iránytű szerepét töltötte be – a diákok továbbtanulási törekvéseit támogató és segítő pedagógusok valamint az elektronikai iparban, a mérés- és irányítás automatizálás terén piacvezető National Instruments között.

 

A mintegy harminc résztvevő a tájékoztató napon széles körű információkat kapott az elektronikai iparba tartozó szakmák és az irodai területek munkájáról. Ezekkel az ismeretekkel felvértezve a pedagógusok teljesebb körű tájékoztatást tudnak adni a gyerekeknek a továbbtanulásra vonatkozó kérdésekben. A cél az, hogy a tanulók az érdeklődési körükhöz legközelebb álló megfelelő pályát, szakmát ki tudják választani, olyat, amelyben később sikeresen el tudnak helyezkedni.

 

Az osztályfőnökök az NI általános tevékenységének megismerése után bepillantást nyerhettek a mérnökségi és az informatikai területek munkájába. Itt kell kiemelni az elektronikai technikus szakmát, amelyről sokat hallani az utóbbi években – ez is azon hiányszakmák egyike, amelyeknél égető szükség mutatkozik a szakember utánpótlás terén. A hiányszakmában tanulók ösztöndíjban is részesülhetnek, s ami még fontosabb, piacképes tudásuk birtokában rövid idő alatt el tudnak majd helyezkedni.