Üdvözöljük a

Multi nem létezhet beszállítók nélkül

honlapján!

-

Multi nem létezhet beszállítók nélkül

Szerző: Czirbik Milán | 2018. május 16.

Vásárolni szeretnénk önöktől – mondta a GE Magyarország alelnöke a helyi vállalkozóknak.

 

Magyarországon a kkv-szektor alkalmazza a munkavállalók legnagyobb részét, ugyanakkor hozzájárulása a GDP-hez alacsony. Ezért az ágazat versenyképességének és digitális képességeinek a fejlesztése a kormány és a nemzetközi nagyvállalatok közös érdeke - ezt hangsúlyozta több előadó is a GE beszállítói fórumán, melyet a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve a Debreceni Egyetemmel közösen szerveztek meg a DE Böszörményi úti campusán. Az érdeklődő helyi vállalkozók zsúfolásig megtöltötték az egyik nagy előadót.

Mit kér tőlünk az ipar?

 

Dr. Bács Zoltán kancellár szólt az egyetemen nemrégiben létrehozott Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézetről, melynek elsődleges célja az egyetemen folyó mérnöki, műszaki, gazdaságtudományi, menedzsment és informatikai képzések összehangolása az ipari igényekkel. Emellett szerepet vállal az akadémiai és vállalati szektorok együttműködésének erősítésében, az egyetemi kutatások innovációs és üzleti irányú fejlesztésében, de az új intézet az egyetem kiemelkedő fókuszterületeinek erősítéséhez is támogatást nyújt. Mindezek mellett a duális képzések fejlesztésében, a partnerek számának bővítésében is szerepet vállalnak – fogalmazott a kancellár.

 

Kellünk egymásnak

 

Dr. Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke egyetlen szóban foglalta össze Debrecenbe érkezésük célját: vásárolni! „A mai kor emberének vállalkozónak kell, hogy legyen. Hiszen bárhol helyezkedik el, projekteket kell menedzselni, értéket kell teremteni. Ma idehaza a kkv-szektorban dolgozik a foglalkoztatottak több mint 70 százaléka, ugyanakkor a GDP 80 százalékát a nagyvállalatok termelik meg. Nagyvállalat nincs beszállítói hálózat nélkül, ugyanakkor Magyarországon hiányoznak azok az 1000-2000 fős magyar középvállalatok, akikre a multik támaszkodhatnának a partnerség, az együttműködés terén. Ráadásul a mikro- és kisvállalatok széles köre olyan tulajdonosi szerkezetben működik, melyben a szereplők kétharmada elmúlt 60 éves és egyre közeleg a cég élén a generációváltás ideje. Mi nemcsak abban kínálunk partnerséget önöknek, hogy milyen terméket vagy szolgáltatást adhatnának el nekünk, hanem találjuk ki együtt, hogy az ehhez szükséges hatékonyságot, produktivitást miként tudnák minél hamarabb elérni. Van egy széles állami és európai eszközrendszer, ami ha találkozik azzal a gondolattal, hogy merjünk vállalkozni, akkor ez az ország és benne az önök vállalkozásai sikerre vannak ítélve” - mondta.

 

Partnerségre törekedve

 

Miklóssy Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke köszöntőjét azzal kezdte, hogy ma már a klasszikus beszállítói kapcsolat helyett inkább egyfajta (a kölcsönös érdekeken alapuló) partnerségre kell a feleknek törekedni. - Az elmúlt 15 évben Magyarország a visegrádi országok lakosságának a 16,7 százalékát adta, ugyanakkor az ez idő alatt a V4-ekhez beérkezett működő tőkének a 42 százaléka Magyarországra jött. Csakhogy nem jól sáfárkodtunk ezekkel a javakkal, ami arra utal, hogy a mi „szoftverünkben” lehet a hiba. Ugyancsak elgondolkodtató, hogy míg hatékonyságban az itteni multik a 2., 3. helyen állnak az EU-n belül, a magyar kkv-szektor tagjai Bulgáriával együtt sereghajtók az unióban. Ekkora olló sehol nincs – fogalmazott, hozzátéve, hogy ha 2030-ra az EU öt legélhetőbb tagországa közé akarunk kerülni, ahhoz bizony rengeteget kell tanulni és dolgozni. A termelékenységet, a technikai színvonalat rohamtempóban javítani kell, ebben pedig hatalmas segítséget jelenthet a kicsiknek a GE-vel való bármiféle partnerség kialakítása. A kamarai vezető véleményét osztotta Marczinkó Zoltán helyettes államtitkár, amikor arról beszélt, hogy a nagyoktól nem szégyen tanulni. Mint mondta, az effajta rendezvényeken a potenciális beszállítók direktben tapasztalhatják meg azt, hogy milyen adminisztratív, minőségi, informatikai és szállítási szempontoknak kell megfelelnie annak a kis- és középvállalkozónak, aki „nagypályán is labdába akar rúgni”.

 

________________________________________________________________________________________

30 ezer beszállítójuk van

 

A GE több mint 30 ezer beszállítótól vásárol közvetlenül árukat és szolgáltatásokat világszerte, beszerzéseinek értéke pedig eléri a 70 milliárd dollárt, ami a magyar GDP felének felel meg. A vállalat európai beszerzéseinek értéke 9 milliárd dollár, melyből a magyar piac legfeljebb százmilliós nagyságrendet képvisel. Fejlődni tehát még bőven van hová ezen a téren (is).

________________________________________________________________________________________

 

 

PA