Üdvözöljük a

Mi foglalkoztatja a hazai kkv-kat?

honlapján!

-

Mi foglalkoztatja a hazai kkv-kat?

Szerző: Czirbik Milán | 2019. április 30.

Miközben a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét (például a foglalkoztatás terén), technológiai fejlettség, hozzáadott érték vagy versenyképesség tekintetében számottevő lemaradásban vannak a multinacionális cégekkel szemben. Ezt a sajnálatos kettősséget próbálja meg majd felszámolni, vagy legalábbis enyhíteni az az új kkv-stratégia, mely az Innovációs és Technológiai Minisztériumban készül, és amihez (egy országos fórumsorozat részeként) ezúttal a HBKIK székházában gyűjtött vállalkozói véleményeket, ötleteket Dr. György László, az ITM államtitkára.

Valós igényekre épül

 

Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a cél az, hogy minél több hazai kis- és középvállalkozásból minél rövidebb idő alatt innovatív, a nemzetközi piacokon is versenyképes vállalkozás jöjjön létre. „A kormány ehhez kíván hozzájárulni a fejlesztési stratégia kidolgozásával, ennek a munkának azonban a piaci szereplők valós igényein kell alapulnia, hiszen csak így van értelme. A Kamara is régóta szorgalmazza már a kkv-szektor még komplexebb és intenzívebb segítését, hiszen a jövőnk záloga az elkötelezett, modern tudással felvértezett és nemzeti tulajdonban lévő vállalkozásokban rejlik. Az exportjuk révén nekik kell megtermelni azt a hatalmas pénztömeget, amit a multik eredmény-ágon évről-évre kivisznek Magyarországról. A négy visegrádi ország tekintetében ez évi 50 milliárd euróra rúg” - emlékeztetett a kamarai vezető.

 

Figyelembe veszik

 

A résztvevők ezután két órán keresztül sorolták azokat a problémákat, felvetéseket és javaslatokat, amelyeknek a megoldásától eredményesebb vállalkozói klímát remélnek. Szóba került a még mindig nyomasztó mértékű bürokrácia, a kis és a nagy cégek közötti esélyegyenlőtlenség ugyanúgy, mint az egyre aggasztóbb méreteket öltő szakemberhiány vagy éppen az iskolarendszerünk gyermekbetegségei. Mint hallhattuk, a pályázati szisztémán is van még mit egyszerűsíteni, a fizetési határidők dolgában pedig jó lenne megkövetelni, hogy a multi a magyar beszállítónak is ugyanúgy 15-20 napra fizessen, mint az anyaországbeli partnerének. Az államtitkár megköszönte a felvetéseket, és azt ígérte hallgatóságának, hogy a legégetőbb problémáik konkrét megoldásai visszaköszönnek majd a formálódó, és 2030-ig előretekintő kkv-stratégiában.

 

 

 

Petneházi Attila