Még rugalmasabb feltételekkel várja a vállalkozásokat az NHP

Szerző: Szombat Réka | 2015. május 22.

A hosszabb megvalósítási idejű beruházásokat végrehajtó vállalkozások is egyszerűbben juthatnak forráshoz a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett program feltételeinek legutóbbi módosítása eredményeképpen. Ennek értelmében a kedvezményes hitelt felvenni kívánó vállalkozásoknak az erre vonatkozó szerződéseket ugyan az idei év végéig bezárólag meg kell kötni, egyes hitelcélok esetén 2016 végére módosult a hitelrészek lehívására rendelkezésre álló határidő. Az építőipar élénkítése érdekében a program keretében finanszírozhatóvá válik a bérbeadási vagy értékesítési célú energiatakarékos lakóingatlanok építése is.

Május 10-i határidővel ismét változtak az NHP feltételei, újabb könnyítéseket kínálva az államilag támogatott hiteleket felvenni kívánó vállalkozásoknak. A legfontosabb változtatás az ún. rendelkezésre tartási időszak meghosszabbítása. Ennek értelmében a vállalkozásoknak a kedvezményes - 2,5 százalékos hiteldíj mellett felvehető - hitelek igénybe vételére vonatkozó szerződéseket ugyan 2015 végéig meg kell kötni, egyes hitelcélok esetén 2016 végére módosult a hitelrészek lehívására rendelkezésre álló határidő. Különösen az építőipari tevékenységet végző vállalkozások számára lehet vonzó, hogy mostantól a bérbeadási vagy értékesítési célú energiatakarékos lakóingatlanok építése is finanszírozható a hitelprogram keretében. Az pedig a kockázatosabb vállalkozások finanszírozásának ösztönzését szolgálja, hogy a garanciaintézmények kezességvállalási díját a bankoknak sem az NHP sem az NHP+ esetében nem kell beszámítaniuk a 2,5 %-os díjba, az azon felül felszámítható a kkv-k számára.

Ugyancsak a kockázatosabb vállalkozások finanszírozhatóságának javítását segíti az ún. NHP+ program, amelyet az MNB kifejezetten azzal a céllal indított el március 16-án, hogy a hitelprogramból eddig kiszoruló kis- és középvállalkozások hitelhez jutási lehetőségei is javuljanak. Az NHP+ feltételei több ponton eltérnek az NHP keretében korábban meghirdetett kritériumoktól. „Így az NHP+ keretében egy-egy vállalkozás legfeljebb 500 millió forintot vehet fel, és ennek az összegnek legalább 70 százalékát beruházási hitelnek kell kitennie. Forgóeszköz-finanszírozásra, faktoringra és az EU-s támogatások előfinanszírozására így csak korlátozott mértékben van lehetőség, hitelkiváltás pedig egyáltalán nem lehetséges” – mondta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

Kifejezetten a kockázatosabb kkv-k hitelezését segíti viszont, hogy az NHP+ keretében az évente fennálló hitelportfólió 2,5 százalékának erejéig az MNB a hitelezési veszteségek 50 százalékát átvállalja a hitelintézetektől legfeljebb 5 évig.  Ezzel a jegybank arra nyújt ösztönzést a bankoknak, hogy a csökkenő hitelkockázati költségek hatására ne csak a jó, hanem a gyengébb hitelképességű ügyfeleknek is fix kamatú, hosszú futamidejű finanszírozást nyújtsanak.

„A vállalkozásokra az gyakorolhatja a legnagyobb vonzerőt, hogy az NHP keretében a piaci feltételeknél jóval kedvezőbb feltételek mellett juthatnak külső forráshoz. Ugyanis az NHP és az NHP+ hitelkonstrukciókra a bankok legfeljebb évi 2,5 százalékos hiteldíjat számolhatnak fel, ami már tartalmazza az összes kapcsolódó banki díj- és jutaléktételt. ” – hangsúlyozta az OTP Business ügyvezető igazgatója.

A vállalkozásoknak azért is érdemes lesz az NHP beruházási hitelei felől érdeklődni, mivel a következő időszakban válnak ismertté a 2014-2020-as időszak újabb gazdaságfejlesztési pályázatai is. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) első pályázatain a kkv-k kapacitásbővítésre, az ún. szabad vállalkozási zónákban történő munkahelyteremtésre, vagy piaci megjelenésük segítésére igényelhetnek majd európai uniós forrásokat. A kedvezményezett szektorban tevékenykedő vállalkozások egyszerűsített eljárás keretében 10 és 100 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek majd. A támogatás maximális mértéke 35 és 50 százalék között változhat a cégmérettől, illetve a földrajzi elhelyezkedéstől függően.