Lehetőségek, források, hazai és uniós viszonylatban

Szerző: Czirbik Milán | 2017. március 24.

A hazai munkaerő-tartalékról, az állam versenyképességéről és Debrecen pályázati aktivitásáról is beszélt többek között Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter debreceni látogatásán február 24-én, pénteken. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Gazdasági Fórumon Miklóssy Ferenc, a kamara elnökének köszöntőjét követően Dr. Papp László Debrecen polgármestere és Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora tartott előadást a város és az egyetem legfontosabb feladatairól, jövőbeni terveiről.

A telt ház előtt lezajlott fórumot Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg, aki rámutatott: „A magyar vállalkozók legnagyobb gondja az manapság, hogy miközben óriási az igény a béremelésre, ha ezt termelékenységben nem tudjuk követni, lemaradunk a visegrádi országoktól.”

 

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere a város jelenlegi gazdasági helyzetét, lehetőségeit, a Főnix tervben rejlő potenciálokat, feladatokat ismertette a fórum résztvevőivel. Ennek keretében mintegy 200 milliárd forint fejlesztési keret áll a rendelkezésre. A cívisváros első embere úgy fogalmazott: “a munkálatok már elkezdődtek, háromnegyed év múlva az egész város építési terület lesz”. A város fejlesztésének, új munkahelyek létrehozásának a célja a város megtartó erejének erősítése, a jelenleginél is élhetőbb város megteremtése. „Számunkra elfogadhatatlan, hogy sokan csak munkaerő piaci háttérbázisként tekintenek ránk. Ez ellen csak egyféleképpen harcolhatunk: ha átlépjük saját árnyékunkat és munkahelyeket létesítünk.” – fogalmazott Debrecen polgármestere.

 

Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora előadásában kifejtette mennyire egyedülálló és pozitív az együttműködés a város, az egyetem és a gazdasági kamara között. “Debrecen egyedi innovációs modelljének” nevezte ezt, amelynek már termékekben megjelenő konkrét eredményei vannak. Kifejtette, az eredményesség egyik záloga, hogy az egyetem az ipar igényére alapozva kutatásharmonizált projektekben látja a jövőt és a vállalati szektorral karöltve, egyfajta „félüzemeket” szeretne kialakítani.

 

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a gazdasági fórumon elmondta, “a kormány Debrecen városára úgy tekint, mint a magyar világ keleti fővárosára”, és mindenben támogatja törekvéseit. Lázás János beszélt Debrecen pályázati aktivitásáról: a 2007-2013 közötti Európai Uniós költségvetési ciklusban, mintegy 2500 nyertes pályázatra összesen 245 milliárd forint támogatás érkezett a városba. A miniszter szerint a mostani ciklusban ennek el kell érnie a 340-350 milliárd forintot.

Fontos kérdése volt a fórumnak a hazai munkaerő-piaci helyzet. Lázás János előadásában ismertette, hogy ma hazánkban mintegy 4,4 millió munkavállaló van, ez a szám decemberben 137 ezerrel nőtt, és nem a közfoglalkoztatottak körében. Jelenleg 1-1,2 millió ember az államtól kapja a fizetését, ami nagy terhet jelent. Hozzátette: Magyarországon az összes foglalkozatott 20 százaléka dolgozik az állami szférában, miközben a visegrádi országokban ez az arány 13 százalék, Németországban pedig 8 százalék. A miniszter úgy látja, csökkenteni kell a következő öt évben az állami munkavállalói létszámot. A cél az, hogy piaci munkahelyekkel csökkenjen a közfoglalkoztatottak száma.

Lázár János egyben kitért a versenyképesség kérdésére is. Megítélése szerint az állam versenyképességét javítani kell “a bürokrácia és a bürokraták csökkentésével”, a társadalom versenyképességét a hatékonyabb munkával és a munkaerő képzésével, a gazdaság versenyképességét technológiai fejlesztésekkel.

 

A miniszter megjegyezte, hogy az európai uniós források mintegy 60 százaléka gazdaságfejlesztésre fordítható, az állam szabályozási eszközökkel támogatja a versenyképességet. Kiemelte emellett, hogy kutatás-fejlesztésre eddig 480 milliárd forintot fordítottak ebben a ciklusban, valamint, hogy 20 megyei jogú várossal kötött megállapodás értelmében 2300 milliárd forinttal támogatják a helyi fejlesztéseket, ebből 1000-1200 milliárd hazai forrás. Megemlítette továbbá, a mintegy 450 milliárd forintos hazai forrásból tervezett, Kassát, Miskolcot, Debrecent és Szegedet összekötő négysávos autóút tervét, amely 2021-ig épül meg. Lázár János előadásában mindezeken túlmenően kitért az olimpiai pályázat visszavonására is. A miniszter úgy fogalmazott: “Budapestnek nem kellett az olimpiára ezer milliárd forint fejlesztési forrás, így abból a vidék fejleszthető”.