Üdvözöljük a

Kéz a kézben; a kézművesekkel - A kamarai együttműködés a népi kézművesség értékeinek a megőrzését célozza

honlapján!

-

Kéz a kézben; a kézművesekkel - A kamarai együttműködés a népi kézművesség értékeinek a megőrzését célozza

Szerző: Czirbik Milán | 2018. május 16.

Együttműködési megállapodást írtak alá hétfőn (a X. Nemzetközi Fazekas Fesztivál apropóján) a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület képviselői.

Értékek mentén

 

Dr. Skultéti Éva, a kamara főtitkára elmondta, hogy a megállapodás célja a megyei kézműves alkotók munkájának a támogatása, a népművészeti értékek népszerűsítése és a népi kézművességben évszázadokon keresztül felhalmozódott tudás átadásának az elősegítése. „A kamarában is lehetőséget fogunk biztosítani arra, hogy a mai vállalkozók megismerhessék a régmúlt hagyományait, szeretnénk közös (kamara)kiállításokat szervezni, hiszen ezen a téren a mai kor emberének tényleg van mire büszkének lennie. Fontos, hogy ez az értékes tudás minél szélesebb körben váljon ismertté ebben a modernizálódó világban is” - fogalmazott a kamarai vezető.

 

Nagy reményekkel

 

Hubert Erzsébet, a népművészeti egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy nagy reményeket fűznek a most aláírt megállapodáshoz. Hasonló együttműködés az országban rajtunk kívül egyelőre csupán Zala megyében van. - Fontos, hogy ezt a keretet megtöltsük tartalommal, mi e tekintetben már jó úton járunk, hiszen az érdekeink közösek; a népi kézművesség támogatása, az értékmegőrzés – engedett betekintést a kulisszák mögé a szakember. Hubert Erzsébet a szakképzés hiátusai között említette azt, hogy nem mindegyik örökségszakma utánpótlása megoldott a képzés oldaláról, ezért ők a lobbitevékenységük során a kamara segítségére is támaszkodni szeretnének a jövőben. További probléma a felsőfokú szakképzés megoldatlansága – tette hozzá.
Fazekas Lajos fazekas népi iparművész arról beszélt, hogy míg az ő generációja még a felmenőitől tanulta a szakmát, a mai fiataloknak nagyrészt az iskolapadban kell azt elsajátítani. „De bárhol tanulja is ki az ember a szakmáját, fontos, hogy egyénisége, karaktere a munkáit is felismerhetővé, beazonosíthatóvá tegye. Nem elég másolni, valami újat is kell tudni létrehozni. Hiszen az általuk készített tárgyakat már a XXI.század embere vásárolja meg. A lényeg tehát, hogy a hagyományt őrizve legyenek képesek újat alkotni” - tanácsolta az idős mester a fiataloknak.

 

Ki, mit tesz bele?

 

Az együttműködés keretében a kamara szakmai támogatást nyújt a kihalóban lévő szakmák oktatásához, hozzájárul az egyesület rendezvényeinek a népszerűsítéséhez, valamint elősegíti a hazai és a nemzetközi munkakapcsolatok fejlesztését. Az egyesület ugyanakkor a népi kézműves szakmák oktatási tematikájának kidolgozásával, pályaorientációs programokon való aktív részvétellel, valamint a kamarán belül népi kézműves szakmai kollégium létrehozásával és működtetésével teszi hozzá a maga részét a közös sikerhez – hangzott el az aláírási ceremónián.

 

 

PA