Kétirányú fejlődés - Olasz Üzleti Napot tartottak a Kamarában

Szerző: Czirbik Milán | 2017. szeptember 13.

Folyamatosan fejlődtek a gazdasági kapcsolatok Magyarország és Olaszország között az elmúlt években. Ezek további erősítése, fellendítése, valamint a gazdasági szereplők kölcsönös piachoz juttatása közös cél. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékeny résztvevője ennek a fejlődési folyamatnak. Olasz InfoPontként a legfontosabb, legaktuálisabb információkkal, hasznos tudnivalókkal segíti a jövőben a megyei vállalkozások olasz piacra jutását, valamint az olasz vállalkozások betelepülését. A lehetőségekről a Kamarában megrendezett Olasz Üzleti Napon bővebben is hallhattak az érdeklődő vállalkozások.

A kiemelt jelentőségű esemény valódi összefogással valósult meg. A rendezvényt a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Debrecen Önkormányzata, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara, az Olasz Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, az Olasz Kereskedelmi Ügynökség, valamint az Olasz Kultúrintézet  közösen szervezte. Francesco Mari, az Olasz Kereskedelmi Kamara megbízott alelnöke az eseménnyel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón elmondta: “Debrecen választása nem véletlenszerű. A városnak kitűnő kulturális értékei vannak és elkötelezett az olasz - magyar kapcsolatok fejlődése iránt. Az Olasz Üzleti Nap eseményei egyesítik a kultúrát és a gazdasági növekedés szándékait.“

 

Massimo Rustico, az Olasz Köztársaság Magyarországi nagykövete a program kapcsán kiemelte, Magyarország kulcsfontosságú partner Olaszország számára, stratégiai fontosságú terület, ahol folyamatos a gazdasági együttműködés fejlődése. “Minden országban a legfontosabb kérdés a külföldi tőke vonzása. Debrecen ilyen téren nagyon jó eszközökkel rendelkezik. Olaszország mára a harmadik legnagyobb üzleti partnere lett Magyarországnak, Németország és Ausztria után. Nagyon fontos, hogy az olasz pénzügyi közösség megismerje a debreceni gazdasági lehetőségeket.” - fogalmazott Massimo Rustico.

 

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere szerint Debrecen több területen is vonzó lehetőséget kínál az olasz befektetők számára. “Tekintettel arra, hogy a főváros után Debrecenben az ország legnagyobb és leghatékonyabb oktatási, valamint kultúrális intézményrendszere működik, minden ilyen területen kitűnő együttműködést tudunk kialakítani a partnerekkel. Kétirányú folyamatról beszélünk, nemcsak az olasz tőke Debrecenbe érkezéséről, hanem a magyar tőke és a magyar termékek Olaszországba jutásáról is.”  - hangsúlyozta Papp László.

 

Mindezeket a célokat tevékenyen is segíti a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amely már úgynevezett Olasz InfoPontként is működik. A szolgáltatáson keresztül a régió vállalatai naprakész információkat kaphatnak az olasz piaccal kapcsolatban, de elérhetővé válik a különböző olasz vásárokon való részvétel, tolmácsolás és logisztikai segítségnyújtás is, éppen úgy, mint az üzletkötéshez kapcsolódó operatív támogatás. Dr. Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamra főtitkára, valamint Ferdinando Martignago, az Olasz Kereskedelmi és Iparkamara elnöke együttműködési megállapodást írt alá a szándékok erősítése jegyében.

 

“Valóban teszünk is azért, hogy ez a jelentős diplomáciai és üzleti kapcsolat tovább fejlődjön. Immár több, mint egy hónapja Olasz Infopontként is működünk. Szeretnénk minél több információt eljuttatni a vállalkozásokhoz. Az őszi olasz vásárokon társszervezői vagyunk a torinói rendezvénynek, erre szervezünk résztvevőket és bízunk benne, hogy a magyar kutatásfejlesztés eredményei is megjelennek ezeken a találkozókon.” - fogalmazott a Kamara főtitkára.

 

A megállapodással a Kamarák vállalták, hogy kölcsönösen tájékoztatják egymást a tagjaiktól, partnereiktől származó kereskedelmi, valamint a Kamarák együttműködését érintő bármely információról, többek között a beruházási lehetőségekről, harmadik piacon történő megjelenésről, közös fellépésről, közös befektetési lehetőségekről, üzleti ajánlatok, katalógusok, más régiókból származó információs anyagok kölcsönös cseréjéről.