Üdvözöljük a

Kamarai küldöttgyűlés: jó gazda módjára

honlapján!

-

Kamarai küldöttgyűlés: jó gazda módjára

Szerző: Czirbik Milán | 2018. május 24.

Számvetést készített a megyei kereskedelmi és iparkamara; a küldöttek elfogadták.

 

A kamara folyamatos működése biztosított volt, bevételei fedezték a kiadásait. Az eredményes működéshez (a költséghatékony és költségtakarékos gazdálkodás mellett) a pályázatokon való sikeres részvétel is hozzájárult – hangzott el egyebek mellett a 2017-es évi gazdálkodás kapcsán a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén. A 2018-ra összeállított üzleti tervről a testület megállapította, hogy annak célkitűzései megalapozottak, megvalósításának forrásai biztosítottak, így az alkalmas a megvitatásra és az elfogadásra.

Kihívások előtt

 

Miklóssy Ferenc elnök köszöntőjében gratulált Bodó Sándor országgyűlési képviselőnek ahhoz, hogy az új kormányban ő lesz a foglalkoztatásért felelős államtitkár, hozzátéve, hogy a megyénkbeli politikus az egyik legkényesebb és legnehezebb kihívás elé néz a kabinetben. „Magyarország talán legellentmondásosabb megyéje vagyunk, hiszen miközben Debrecen robbanásszerűen fejlődik, a vidék egyre inkább leszakad mögötte. Másrészt az egy főre eső K+F költség nálunk a legmagasabb, ez azonban egyelőre nem igazán testesül meg vállalkozási, üzleti sikerekben. Vagy említhetném az egyre égetőbb szakemberhiányt, ami minőségi és mennyiségi tekintetben is jelen van immár a szűkebb pátriánkban is. A probléma súlyát jelzi, hogy egy-másfél éven belül további 4-5 ezer főt foglalkoztató (jellemzően multinacionális) vállalatok telepednek meg Debrecenben, akiknek ezekre a szakemberekre szükségük lesz” - sorolta a legégetőbb problémákat az elnök, egyszersmind partnerséget, szakmai és egyéb kamarai segítséget ajánlott a megyénkbeli kisebb-nagyobb vállalkozásoknak. Miklóssy Ferenc szerint ahhoz, hogy hazánk 2030-ra (miként az a kormányzati célok között szerepel) elérje az osztrák GDP 80 százalékát, a bejövő külföldi működőtőke és az európai uniós támogatás nem lesz elég, a magyar gazdaságban szerkezetváltásra is szükség van.     

 

Az elmúlt évről

 

Az elmúlt évi sikeres gazdálkodás (melynek jogszerűségét a küldöttgyűlésen ismertetett független könyvvizsgálói jelentés is alátámasztotta) eredményeként a kamara 15 millió 541 ezer forint mérleg szerinti eredménnyel zárta 2017-et. Dr. Skultéti Éva főtitkár átfogó prezentációjában hangsúlyozta, hogy a szervezet a pénzügyi stabilitását megőrizte, likviditása folyamatosan biztosított volt és céltartalékot is képzett. A küldöttek ezt követően a kamara 2017. évi üzleti tervének teljesítéséről szóló beszámolót 487 millió 660 ezer forint összes bevétellel, 464 millió 889 ezer forint összes költség és ráfordítással, és 15 millió 541 ezer forint eredménnyel elfogadták. Ugyancsak elfogadták a 2017. évi egyszerűsített éves beszámolót 1 milliárd 627 millió 790 ezer forint eszköz és forrás főösszeggel, valamint 644 millió 140 ezer forint saját tőkével.

 

Az idei évről

 

A küldöttgyűlésen elhangzott, hogy a kamara 2018. évre összeállított üzleti terve az elnökség által jóváhagyott tervezési irányelvek mentén készült, a célkitűzései megalapozottak, megvalósításának forrásai biztosítottak, így a dokumentum alkalmas a megvitatásra és az elfogadásra. Az üzleti terv célja, hogy a kamara működése során a pénzügyi stabilitását megőrizze, és (a bevételek és a kiadások összhangja mellett) a tervezett eredménye érje el a 2017. évi saját tőke összegének fél százalékát, minimum 3 millió 221 ezer forintot. A küldöttgyűlés által jóváhagyott 2018. évi üzleti terv 508 millió 531 ezer forint bevétellel, 503 millió 701 ezer forint költséggel és ráfordítással, valamint 4 millió 830 ezer forint eredménnyel számol.

 

A szakmájuk sztárjai

 

A küldöttgyűlés keretében került sor a 11. Szakma Sztár Fesztiválon döntőbe jutott hajdú-bihari diákok és felkészítő tanáraik díjátadó ünnepségére.  A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2018-ban 11. alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). A versenyek és a fesztivál jelmondata idén is: „A jó szakma felér egy diplomával!” Hajdú-Bihar megyében 20 iskolából, 33 szakképesítésben, 429 diák vett részt az elődöntőben, akik közül 10 szakmában, 7 iskolából, 14-en jutottak be a budapesti döntőbe. 7 versenyző dobogós helyen végzett; egy tanuló 1. helyezést ért el, négyen 2. helyezést, ketten pedig 3. helyezést értek el. (A díjazottak és felkészítőik neve az alább mellékelt táblázatban olvasható.)

Csatolt állományok: