Üdvözöljük a

HU-RO Filmbemutató

honlapján!

-

HU-RO Filmbemutató

2011. december 12.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2011. december 9-én sajtórendezvényen mutatta be a „Közös turisztikai programcsomagok innovatív megvalósítása Hajdú-Bihar és Bihor megyékben a turizmusfejlesztés érdekében” című projekt keretében elkészült Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megye turisztikai látványosságait felvillantó filmet.

A projekt a Magyar-Román Határon Átnyúló 2007-2013 Program keretében valósult meg, a Romániai Vállalkozókért Egyesülettel partnerségben. A projekt költségvetése 91 ezer 710,43 euró volt, amelyhez 95,5 százalékos támogatás nyertek az Európai Uniótól.

 A projekt célja a térség gazdasági versenyképességének erősítése a turisztikai fejlesztések révén; a turizmusból származó jövedelem növelése; az együttműködések ösztönzése a határon átnyúló turisztikai; a szolgáltatók és szervezetek között; a közös turisztikai programcsomagok kialakítása; közös marketingkommunikációs terv; a magyar és román turisztikai attrakciók népszerűsítése. A program eredményeképpen a Hajdú-Bihar-Bihor új turisztikai desztinációként funkcionál. www.bihariturizmus.eu.

Projekt eredményei: 

Turisztikai tanulmány 

Turisztikai tematikus programcsomagok (6 db) 

Marketing kommunikációs terv

Turisztikai kiadvány

Tourist guide (színes turisztikai látványtérkép, programcsomagok szolgáltatói, rendezvénynaptár) (angol, magyar, román)

Turisztikai pen-drive (turisztikai kiadvány digitális formába

 

Kamarai munka

A rendezvényen részt vett Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki köszöntőjében utalt arra, hogy bár a statisztikai eredmények azt mutatják, hogy Hajdú-Bihar megyének sikerült némileg csökkenteni a hátrányát a többi megyével szemben, hiszen gazdasági mutatói alapján 20 százalékos termelésnövekedést ért el az elmúlt évben. Azonban az még mindig tény, hogy a megyében működő kis és középvállalkozások nehéz helyzetben vannak. Az elnök felhívta a figyelmet a szakmai képzés fontosságára, amely évek óta kiemelt szerepet játszik a gazdaságban, hiszen az oktatás-képzés még mindig nincs összhangban a gazdaságban tevékenykedő cégek igényeivel. Az új rendszert, amelynek a gyakorlati oktatás áll a középpontjában idén szeptemberben már elindították, 2012 szeptemberétől pedig minden szakképző intézetnek e szerint kell majd működnie.

 A kamarai törvényről szólva az elnök elmondta, hogy magát a törvényt egyelőre levették a napirendről, de döntés született a kötelező kamarai regisztrációról, amely azonban nem jelent automatikus kamarai tagságot. A regisztrációval átláthatóbb lesz a gazdaság. 

 Dr. Skultéti Éva, a kamara főtitkára a kamarában végzett munkát ismertette az újságírókkal. Mint mondta, a kamara gazdálkodása kiegyensúlyozott.  Az egyes szakterületeket tekintve kiemelte a szakképzési feladatokat, amely évről évre bővül. A kamarai kiemelt szakképzési feladatai közé tartozik a tanulószerződések kezelése, szintvizsgák, mestervizsgák szervezése bonyolítása, és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny elődöntőinek lebonyolítása.

 Nagy népszerűségnek örvend a Széchenyi Kártya Program: az elmúlt 9 évben folyamatosan nőtt az igénylések és a kihelyezések száma is. A kihelyezett hitelek száma 346 db volt (kamara közreműködésével igényelt), a hitelösszeg pedig meghaladta a 2,5 milliárd forintot.

 Több folyamatban lévő projekt zajlik a kamarában: többek között a vállalkozások innovációs készségét felmérő és támogató projekt a PRIONCOR, illetve a Vállalkozói Trambulin projekt, amelynek célja kifejezetten a kis- és középvállalkozások működésének támogatása, mentorálással és tanácsadással. A közelmúltban a kamara újabb 5 pályázaton szerepelt sikerrel a határon átnyúló programban.

 A főtitkár asszony szólt a Békéltető Testület munkájáról is, megjegyezve, hogy a múlt évhez képest az ügyek száma csaknem duplájára emelkedett. Hozzátette, hogy a kamarai tagság presztízsét jelzi, hogy eddig egyetlen kamarai tagvállalkozással szemben sem kellett a Békéltető testületnek eljárnia.