Hogyan válasszunk bankot a cégünknek?

Szerző: Czirbik Milán | 2017. március 23.

Érdemes gondot fordítani a mikrovállalkozásoknak a megfelelő bankszámla kiválasztására, egy nem megfelelő számlacsomag ugyanis akár tízezres nagyságrendű pluszkiadást jelenthet éves szinten.

A Sberbank szakértői szerint a legalacsonyabb számlavezetési díjat úgy lehet a legjobban belőni, hogy a vállalkozás megnézi, milyen feltételekhez kötik a bankok a kedvező számlavezetési díjat. Jellemzően adott összegnek minden hónapban érkeznie kell a számlára, de előírás lehet csoportos beszedési megbízás vagy állandó átutalás beállítása is.

 

A számlavezetési díjnál érdemes azt is áttekinteni, mennyibe kerülnek a tranzakciók: ez ugyanis jelentősen megdobhatja a végső költségeket. Itt azt kell mérlegelni, mennyire használja intenzíven a vállalkozás a számláját: mennyit netbankol, mennyi átutalást indít, használ-e bankkártyát, mennyi a készpénzes ügylete. A magas tranzakciós költségek jócskán megdrágíthatják a nullaforintos számlacsomagokat, ugyanakkor ha a cég nem használja ki a netbanki szolgáltatásokat, akkor nem éri meg számára a magasabb havi díjú, de olcsóbb tranzakciós díjú csomag.

 

Egy vállalkozás életében fontos szempont a hitelek kezelése. Legyen szó folyószámlahitelről, vállalkozói hitelről, már a számlanyitás előtt érdemes áttekinteni a lehetőségeket. A bankok ugyanis jellemzően akkor adnak kedvezményes kamatozással hitelt, ha számlát is nyit a vállalkozás, ami külön macera és bonyodalom. A kedvező kamatozású folyószámlahitel, valamint az egyszerű beruházási- vagy forgóeszközhitel-igénylés lehetősége mindenképpen pozitívum a számlaválasztásnál.

 

Forrás: bkmkik.hu, origo.hu