Üdvözöljük a

Hamar kiderült: közösek a gondjaik - Gépipari szakmai kollégium alakult a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában

honlapján!

-

Hamar kiderült: közösek a gondjaik - Gépipari szakmai kollégium alakult a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában

Szerző: Czirbik Milán | 2018. május 8.

Lassan nem múlik el hét úgy, hogy (közös érdekek, vagy éppen azonos problémák mentén) ne alakulna valamilyen klub vagy szakmai kollégium a megyei kereskedelmi és iparkamara égisze alatt. Legutóbb a Gépipari Szakmai Kollégium alakuló ülésén jártunk, ahol hamar kiderült: érkezzenek bár a piaci szereplők a szakterület bármely szegmenséből, a szakképzés régről fakadó problémái vagy éppen az égető szakemberhiány ugyanúgy fáj valamennyiüknek.

Rajtunk (is) múlik

 

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében utalt arra, hogy bár a kamarán belül eddig is számos klub, tagozat és kollégium működött, a gépipar területén hiányt pótol ez a mostani kezdeményezés. „Annál is inkább, mert nagyrészt éppen a feldolgozóiparon, a gépiparon múlik a magyar gazdaság fejlődésének a jövője. Az eredmények eléréséhez persze az kell, hogy az új kormány az eddigieknél is gazdaságcentrikusabb legyen, enélkül ugyanis 2030-ra aligha fogjuk tudni elérni az osztrák GDP 80 százalékát. Ha a gazdaságpolitika nem fordul sokkal inkább a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások irányába, ez a cél csak pusztába kiáltott szó marad, hiszen létkérdés, hogy a megtermelt jövedelem minél nagyobb hányada maradjon idehaza” - fogalmazott az elnök, aki egyébként maga is vállalatvezető.

 

 

Gépipari Szakmai Kollégium alakult

 Számos kérdést megvitattak a Gépipari kollégium első ülésén

 

 

Ütni kell a vasat

 

Az alakuló ülésen a szakmai kollégium elnökének Nagy Pétert, a Medicor Kéziműszer Zrt. vezérigazgatóját választották meg a tagok, akinek mindjárt több javaslata is volt azzal kapcsolatban, hogy milyen sürgető problémákat lehetne, illetve kellene e grémiumnak a zászlajára tűzni, és a szakma érdekében a kamarán keresztül a „nagypolitikánál” ezek megoldásáért lobbizni. - Vannak problémák, és én a kamarában főként valamiféle lobbierőt látnék, amin keresztül képviseli a mi közös véleményünket a politika és a jogalkotás irányába. Ebben a régióban a gondok fókuszában a szakemberhiány, a munkaerő utánpótlás anomáliái állnak, és ezeknek a megoldása (vagy legalábbis enyhítése) nem tűr halasztást.

 

Kellően rugalmasak

 

Az alakuló ülésen ott volt Szűcs Edit, a Debreceni Egyetem műszaki kar dékánja, aki az általa vezetett intézmény maximális rugalmasságáról biztosította az asztalnál ülőket, már ami a különböző képzések valós piaci igényekhez történő igazítását illeti. Tóth Istvánné, a kamara ipari tagozatának elnöke részletesen szólt a különböző képzési, támogatási lehetőségekről, felajánlva a segítségét ahhoz, hogy az építőiparhoz hasonlóan a gépipar legégetőbb gondjairól is készüljön egy tanulmány, ami kijelöli az utat a rapid és a több időt igénylő megoldási módok felé. A szakképzés terén egyébként szerinte is van tennivaló bőven, hisze a mintegy 90 ezer hazai építőipari vállalkozás közül csupán 1600 cég folyik bele intenzíven a szakmunkásképzésbe.

 

 

PA