Gyorsabb határátkelés, célzott ellenőrzés a román-magyar határon

Szerző: Czirbik Milán | 2017. május 11.

Ideiglenesen felfüggesztette a kormány a 2017. április 7-én életbe lépett szisztematikus határellenőrzést, helyette az uniós jogok által is biztosított célzott ellenőrzésekre kell a jövőben számítani a magyar-román határon.

Magyarország határain az elmúlt időszakban a határforgalom aránytalan lassulásával járó elfogadhatatlan helyzetre a Hajdú-Bihar, a Szabolcs-Szatmár-Bereg, a Csongrád és a Békés Megyei Iparkamara elnökei közösen hívták fel a figyelmet.

 

Az elnökök szerint a terrorizmus elleni intézkedés keretében meghozott, a schengeni határok átlépését szigorító intézkedés jelentősen megnehezítette a román-magyar vállalkozói együttműködést. A régióban jelentős számú munkaerő ingázik naponta, nagyon sok vállalkozás működik mindkét oldalon a határ menti térségben, ami megköveteli a munkaerő rendszeres határátlépését. Úgy látják, ezek a szigorító intézkedések a munkavégzés érdekében szükséges rendszeres átkeléseket jelentősen meghosszabbítják, naponta kétszer is megnehezítve a munkavégzést és veszélyeztetik a vállalkozások működését.

 

Az elnökök arra kérték a kormányt, tiszteletben tartva és nem vitatva a terrorizmus elleni szükséges lépéseket, hogy találja meg azokat a feltételeket, amelyekkel könnyebben, gyorsabban tudnak a munkavállalók a határon átkelni.

 

Magyarország Kormánya egyetértett a kamarák elnökeinek felvetésével és a Magyar Közlöny május 9-ei számában megjelentek szerint, ideiglenesen felfüggesztette a szisztematikus határellenőrzést, helyette az uniós jog által is biztosított célzott ellenőrzésekre kell számítani a jövőben a román-magyar határon.

Ez az intézkedés és eredmény mindkét ország gazdaságának érdekeit szolgálja.