Gyermekeink védelme érdekében, avagy mire figyeljünk a kerékpárra szerelhető gyermekülések vásárlásakor?

Szerző: Szombat Réka | 2015. március 26.

A kellemes tavaszi napok kirándulásra, kerékpározásra csábítanak.  Egyre többen döntenek úgy, hogy sportosan, vagyis két keréken közlekednek, így a családok apraja-nagyja közösen vág neki egy-egy hétvégi, délutáni kerékpáros túrának. A szülők a kicsi gyermekeiket kerékpárra szerelhető gyermekülésbe ültetve viszik, testi épségük megóvása érdekében azonban elengedhetetlen, hogy ezek a kerékpárra szerelhető gyermekülések megbízhatóak, tartósak, biztonságosak és egyben kényelmesek legyenek. A nem megfelelő kialakítású, szilárdságú és stabilitású termékek ugyanis balesetet okozhatnak.

Jelen cikkünkben néhány gyakorlati tanácsot kívánunk megosztani különösen azokkal a szülőkkel, akik a kikapcsolódás e formáját választják.

 

1.      A kerékpárra szerelhető gyermekülések - a már segítség nélkül ülni tudó - 9 hónaposnál idősebb és 5 évesnél fiatalabb illetve a 9 - 22 kg közötti gyermekek szállítására alkalmasak.

 

2.      Felszerelhetőség szempontjából két típust különböztetünk meg. Az egyik a kerékpározó elé, míg a másik a kerékpározó mögé szerelhető gyermekülés. Anyagukat tekintve leggyakrabban műanyagból készülnek, de megtalálhatóak a fémből készültek is. A gyermek komfortérzetét általában az ülőfelületen és a hátrészen lévő szivacsos, textil párnázat biztosítja.

 

3.      Ára jellemzően 4.000 forinttól 30.000 forintig terjed, minőségtől, márkától függően, így mindenki kiválaszthatja a számára legszimpatikusabb árut. 

 

4.      Hol vásároljunk? Érdemes szaküzletben vásárolni, mivel ott jobb minőségű, biztonságosabb üléseket forgalmaznak, mint a bevásárlóközpontok áruházláncaiban, vagy a piacokon. Ezen kívül a szakboltokban a felszereléshez, beállításhoz is tudnak tanácsokat, segítséget adni.

 

Mire figyeljünk a vásárlás során?

 

1.       A gyermekülést el kell látni a terhelhetőségére és a felszerelés helyére, valamint a gyártás időpontjára (év, hónap) vonatkozó információkkal, úgy, hogy azok a kerékpárra való felszerelés után is láthatóak legyenek.

 

2.      A kerékpározó mögé szerelhető, hátsó üléseken fel kell tüntetni az ún. súlypont jelet.

 

3.      A  hátsó ülésen meg kell adni továbbá a „Figyelem – A kiegészítő biztonsági berendezéseket mindig rögzíteni kell.” figyelmeztető feliratot.

 

4.      A gyermekülésre vonatkozó vásárlási információkat jól láthatóan, az értékesítés helyén, a termék külső csomagolásán, vagy a termékhez rögzíthető címkén kell megadni oly módon, hogy azok a termék kicsomagolása nélkül is láthatók legyenek.

 

5.      Az ülést el kell látni a felszerelésre (a kerékpár, a vázszerkezet, a szükséges kiegészítők és a csomagtartó típusa) és a biztonságos használatra (terhelhetőség, figyelmeztetés a manőverező képesség csökkenésére) vonatkozó, magyar nyelvű tájékoztatással.

 

6.      A  szerelési útmutatónak tartalmaznia kell az ülés és tartozékainak helyes felszerelésére, beállítására, ellenőrzésére vonatkozóan minden információt, amely biztosítja az optimális kényelmet és a biztonságot.

 

7.      A használati utasításba foglalt tanácsoknak, figyelmeztetéseknek ki kell terjedniük az ülést használó gyermek életkorára, magasságára, testtömegére, ruházatára, a szükséges védőfelszerelésekre, valamint, hogy mire kell figyelni a kerékpározás során, ha gyermek van az ülésben.

 

8. Kerékpárra szerelhető gyermekülések tájékoztatójának tartalmaznia kell olyan figyelmeztetéseket, amelyek a szülői felügyelet fontosságára, a csomag elhelyezésére, az ülésnek a kerékpár egyensúlyi helyzetét megváltoztató hatására hívják fel a figyelmet, valamint arra, hogy az ülés átalakítása, sérült alkatrészekkel való használata veszélyes lehet.

 

9. A karbantartásra vonatkozó információknak ki kell terjedniük a tisztítási előírásokra, valamint arra, hogy a törött vagy sérült alkatrészeket cserélni szükséges.

 

10. A kerékpár hátsó csomagtartójára szerelhető ülések tájékoztatójának a fentieken kívül tartalmaznia kell az ülés súlypontjelölésének kerékpárhoz viszonyított elhelyezkedésére vonatkozó előírást, valamint, hogy a nyeregrugót be kell fedni az ujjak becsípődésének elkerülése érdekében.

 

11. A csomagtartóra tervezett üléseket további utasításokkal kell ellátni a maximális terhelhetőségre és a kiegészítő rögzítésekre vonatkozóan.

 

12.  Az előre szerelhető ülések biztonságos használatához meg kell adni, hogy a felszerelt ülés a kormány mozgathatóságát rontja, valamint, hogy a kormányt cserélni szükséges, ha a kormányzási szög a megadott érték alá csökken.

 

13. Semmiképpen se vásároljunk olyan gyermekülést, melyen kiálló, éles részek, sorják láthatók, a szabadon álló végződések - amelyek a gyermek kezével, lábával, stb. kapcsolatba kerülhetnek a normál használat során – élesek (pl. csővég nincs lezárva), az ülés alapanyaga gyenge minőségű, vagy a lábtartó nem állítható magasságú.

 

14. Amennyiben azt látjuk, hogy a terméken az ujjak beszorulására alkalmas részek (5 és 12 mm közötti nyílások) vagy könnyen eltávolítható kis alkatrészek vannak, hiányzik a gyermeket rögzítő pántrendszer (biztonsági öv), vagy az gyenge kivitelű, illetve nincsenek lábrögzítő pántok szintén célszerű másik terméket vásárolni.

 

15. Vásárlás előtt alaposan tanulmányozzuk át a termékhez mellékelt vásárlói tájékoztatót. Az import áruk esetében az árukhoz csatolt idegen nyelvű útmutatóval azonos tartalmú, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kell a fogyasztó számára biztosítani.

 

forrás: Mindennapi Fogyasztóvédelem, Budapesti Békéltető Testület kiadványa