Üdvözöljük a

Gazdasági évet nyitottak

honlapján!

-

Gazdasági évet nyitottak

Szerző: Kalmár Erika | 2013. március 13.

Nem festett túl rózsás képet a magyar gazdaság helyzetéről Parragh László, az MKIK elnöke a március 12-én Budapesten megrendezett Gazdasági évnyitón. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor, kormányfő és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is.

 

Parragh László előadásában nyomasztó problémának nevezte a növekedés elmaradását, a belső piac szűkülését, a külpiacok bizonytalanságát és a beruházások csökkenését. – Magyarország kudarcosan használta fel az EU-s forrásokat. Nálunk volt a legalacsonyabb a támogatási intenzitás, hosszú a kifizetési idő 200-400 nap emiatt a gazdaság szereplő kiábrándultak az EU forrásokból – mondta a kamara elnöke. Hozzátette, hogy bár történtek intézkedések a vállalkozások helyzetének javítására, de a bürokrácia alig csökkent, a vállalkozások továbbra sem jutnak hitelhez, és még mindig magas az élőmunka terhe. Parragh László arról is beszélt, hogy a kamara a jövőben együtt akar működni a területi döntéshozókkal mind az EU-s pályázatok támogatásában, mind elbírálásában.

Orbán Viktor a felvetésekre reagálva kiemelte, hogy a jövő útja az, hogy az élőmunkát a lehető legkevésbé „büntessék”, ezt pedig úgy tudják elérni, ha alacsony az adó. – A munkát jutalmazni kell, nem büntetni, de persze bizonyos rendszereket azért működtetni kell. A kormány a fogyasztási adók emelésében lát további lehetőséget – mondta. A foglalkoztatásról szólva a miniszterelnök célnak nevezte, hogy annyi munkahely legyen, amennyi munkát kereső ember.  − Nem is vagyunk ettől nagyon messze, és talán az év végére el is éri ezt a kormány − jelentette ki, utalva a közmunkaprogram sikerére, amelynek eredményeként a munkavállalóknak mintegy 10 százalékát sikerült visszaterelni a munkaerőpiacra.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a gazdasági növekedés beindítását tűzte ki célul. Az unió következő költségvetési időszakának feladata az EU-s nagyprojektekkel a foglalkoztatás bővítése.

 

Kalmár Erika