Üdvözöljük a

Fókuszban a szakember-utánpótlás

honlapján!

-

Fókuszban a szakember-utánpótlás

Szerző: Czirbik Milán | 2017. november 23.

A szakképzés jelenlegi helyzetével, a várható változásokkal, a képzőhelyek gyakorlati tapasztalataival, valamint a tanulók foglalkoztatásának tudnivalóival kapcsolatban rendezett közösen konferenciát a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Berettyóújfalui Szervezete, illetve a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum. A „Lehetőségek a szakember-utánpótlás biztosítására” című szakmai tájékoztató rendezvénynek november 21-én, Berettyóújfaluban, a BSZC Bessenyei György Szakgimnázium adott otthont.

Bondár Sándor, a kamara területi elnökének megnyitóját követően Papp Gábor, a Szakképzési Centrum igazgatóhelyettese adott tájékoztatást a szakképzés intézményrendszerében 2015. július 1-ét követően történt változásokról. Előadásában kiemelte az azóta bekövetkezett szemléletváltást a szakképzés népszerűsítésében, a duális képzést és annak jelentőségét a szakember-utánpótlás terén. Hangsúlyozta, hogy immár két szakmai is díjmentesen megszerezhető, ami akár a vállalkozások saját munkaerejének átképzésére is alkalmas.

A Szakképzési Centrum 2018-ban megszervezi a szaktanárok látogatását korszerű technikát, technológiát alkalmazó vállalkozásokhoz, ahol alkalom nyílik a világszínvonalú berendezések, eszközök megismerésére.

 

Nagy Zoltán tagintézmény-vezető, BSZC Eötvös József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája részéről ismertette az iskola képzési irányait, és tapasztalatai a gyakorlati képzőhelyekkel való együttműködésben. Kiss Tímea, a Kamara szakképzési tanácsadója pedig arról adott tájékoztatást, hogy miként kapcsolódhatnak be a vállalkozások a tanulóképzésbe.

 

Az iskolai és kamarai tájékoztatókat követően Vadas István, az Angéla panzió társ-tulajdonosa avatta be tapasztalataiba a hallgatóságot a tanulóképzés kapcsán. Kiemelte, hogy nagyon fontos a szakma mellé az idegen nyelvtudás megszerzése. Büszke arra, hogy tanulói közül többen is külföldön tudtak sikeresen elhelyezkedni. „Soha ilyen jó nem volt a Kamara, a szakképző iskola és a vállalkozás kapcsolata a tanulóképzés terén” hangsúlyozta.

 

A foglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatási lehetőségekről Bánhalmi Sára, a megyei Kormányhivatal munkatársa tájékoztatta a vállalkozókat. A 25 év alatti álláskeresők munkaerőpiacon történő elhelyezkedéséhez többfajta bér- és bérköltség-támogatás is rendelkezésre áll a munkaadók részére, részben továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel.

 

A konferenciát Pintye Alexandra, a Kamara EEN tanácsadójának előadása zárta az Enterprise Europe Netwok hálózat adta nemzetközi piacra jutási lehetőségekről. A Kamara a kezdetektől részese a világ legnagyobb vállalkozásfejlesztési hálózatának, melynek sokrétű szolgáltatásait díjmentesen nyújtja az érdeklődő vállalkozások részére.