FIGYELEMFELHÍVÁS szénmonoxid érzékelők megfelelősége és biztonságos működése tárgyában

Szerző: Szombat Réka | 2015. január 28.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az idei évben immáron második alkalommal végzett laboratóriumi vizsgálatokat a kereskedelemben kapható szénmonoxid érzékelők megfelelősége és biztonságos működése tárgyában.

A legutóbbi laboratóriumi vizsgálatok alapján megállapítást nyert, hogy a 10 féle (8 elemes és 2 hálózati feszültségről működő) riasztó egyike sem felelt meg a szabvány követelményeknek, mivel azok a meghatározott szénmonoxid koncentrációnál, a megadott időn belül nem jeleztek. A helyzet súlyosságát jelzi az a tény, hogy 6 féle (5 elemes és 1 hálózati feszültségről működő) készülék a legmagasabb koncentrációnál sem adott semmiféle jelzést.

A bevizsgálást követő kockázatértékelés és a vonatkozó szakvélemény megállapította, hogy a termékek mérgezésveszély szempontjából súlyos kockázatot jelentenek a felhasználókra nézve. A piacfelügyeleti eljárások jelenleg folyamatban vannak, azonban a fogyasztóvédelmi felügyelőségek az ügydöntő határozatok meghozataláig - a termékek további forgalmazását megtiltották.

Figyelemmel arra, hogy a vizsgált kategóriába tartozó termékek – előzetes megfelelőségi tanúsítás híján – szabadon forgalmazhatók a kereskedelemben, felhívjuk a kereskedők figyelmét, hogy fokozott gondossággal járjanak el, mielőtt a termékeket a fogyasztók számára elérhetővé teszik.

Jelen felhívás mellékleteként megtalálható a most vizsgált termékek listája, melyet kérünk, hogy tekintsenek át figyelemmel!

Csatolt állományok: