Üdvözöljük a

Félszázan vehették át idén a mesterlevelüket Debrecenben

honlapján!

-

Félszázan vehették át idén a mesterlevelüket Debrecenben

Szerző: Czirbik Milán | 2017. november 16.

2017. november 15-én, szerdán tartották meg a már hagyományosnak számító mesteravató ünnepséget Debrecenben, amelyen a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett képzéseken részt vett és sikeres vizsgát tett mesterek vehették át elismerő díszoklevelüket. Ebben az évben összesen hét szakmában adtak számot tudásukról a mesterek.

A tavasszal induló mesterképzésekre azok a szakemberek jelentkezhettek, akik minimum ötéves szakmai gyakorlattal és szakirányú végzettséggel rendelkeztek. A képzések 120 óra szakmai és 60 óra vállalkozási, valamint pedagógiai ismeretekből álltak. A résztvevőknek elismert szakemberekből álló bizottság előtt kellett tudásukról írásban, szóban és gyakorlati vizsgákon számot adniuk.

 

Idén a Kamara gondozásában, a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával megvalósult NFA-KA-NGM-1/2016/TK/09 számú projekt keretein belül 25-en vettek részt képzésen és kapták meg szakmájukban a mester címet. A projekten kívül, önköltséges formában szintén 25-en feleltek meg a mestervizsga követelményeinek. Így összesen 8 autószerelő, 7 fodrász, 7 hegesztő, 1 járműfényező, 4 karosszérialakatos, 21 kereskedő és 2 szakács mester vehette át a díszoklevelét.

 

A mesteravató ünnepséget Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke nyitotta meg.

Mikóssy Ferenc beszédében elmondta Magyarország legnagyobb kincse a szakmai és elméleti tudás, ezért is nagyon fontos, hogy minél többen legyenek szakmájuk mesterei.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke nyitóbeszédében kihangsúlyozta a mesteravató ünnespég üzenete, a munka tisztelete és becsülete. Hozzátette, reméli, a mesterek a megyében kamatoztatják majd a tudásukat.

 

A mesterképzések és a vizsgáztatás a jogszabály szerint iparkamarák feladata, amelyet kiemelt ügyként kezelnek. A minőségi szakképzés és mesterképzés a magyar gazdaság stratégiai érdeke. A gazdasági szempontokon túl a mesterképzésre azért van kiemelten szükség, mert a szakképzésben résztvevő tanulók gyakorlati oktatása mester végzettségű szakemberekkel végezhető.