Üdvözöljük a

Felelős gazdálkodásról adtak számot - galériával!

honlapján!

-

Felelős gazdálkodásról adtak számot - galériával!

Szerző: Czirbik Milán | 2019. május 29.

A kamarai tagság rangot és garanciát jelent a jövőben is.

 

Az elmúlt húsz év egyik legeredményesebb gazdasági évét zárta 2018. évben a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – hangzott el a Kamara küldöttgyűlésén, ahol a küldöttek ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el Kamara 2018. évi üzleti tervéről készített egyszerűsített éves beszámolóját csakúgy, mint a szervezet 2019. évi üzleti tervét.

 

Legyenek magyar multik is

 

Miklóssy Ferenc, a Kamara elnöke elöljáróban megköszönte mindazok – vállalkozók, tagok és az ügyintéző szervezet – munkáját, akiknek részük volt a sikerben. A munkaerőpiac és a szakképzés helyzetéről szólva kiemelte: „A demográfiai mutatók mellett az is hatalmas gond, hogy a 8 általánost végzett fiatalok 13 százaléka kiesik a munkaerőpiacról, és nem tanul tovább. A felnőttképzés terén sem állunk jól, hiszen míg a cseheknél a vállalkozások dolgozóinak a 80 százaléka rendszeresen valamilyen továbbképzésen vesz részt, idehaza ez az arány tíz százalék.

Pedig a szakember-utánpótlás kulcskérdés, hiszen óriási kihívás előtt áll a megye, ahol egymásnak adják a kilincset a befektetők. Hajdú-Bihar a GDP tekintetében a 13. helyen található, tehát van behozni valónk bőven” - mondta az elnök. Szavai szerint közös felelősségünk nemzeti tulajdonban lévő nagyvállalatok „kinevelése”, amelyek azután a nemzetközi versenyben is jelentős pozíciókat lesznek képesek elérni. Megemlítette a 4 megyében (köztük Hajdú-Biharban) induló „Tanítsunk Magyarországért” programot, melynek célja a hátrányos helyzetű családok és gyerekek helyzetbe hozása a munkaerőpiacon (is). (A program részleteiről a tmo.gov.hu weboldal nyújt tájékoztatást). A Kamara elnöke beszélt arról a határ menti – kormányzati támogatást élvező – együttműködésről is, melynek keretében négy magyarországi és négy romániai kamara közös gazdasági övezet kialakítását kezdeményezi..

 

Pénzügyileg tudatosan továbbra is

 

Dr. Skultéti Éva, a HBKIK főtitkára részletesen beszámolt a Kamara tavaly elvégzett munkájáról, és szavaiból (meg persze a számokból) egy felelős és eredményes gazdasági év képe rajzolódott ki. Mint mondta, a bevételi tervet túlteljesítették, a kiadásokat mederben tartották, a rendelkezésükre álló vagyont pedig igyekeztek a jó gazda gondosságával óvni és gyarapítani. A területi irodák munkája kapcsán elhangzott, hogy, bár eltérő körülmények között működnek, mind nagyobb ügyfélforgalmat bonyolítanak, amihez a Kamara igyekszik egyre korszerűbb feltételeket biztosítani. Elhangzott az is, hogy ugyan az önkéntes kamarai tagok száma némileg csökkent az elmúlt évben – elsősorban a vállalkozások megszűnésének, elköltözésének következtében –, a regisztrált vállalkozások száma nőtt. A főtitkár elismerően szólt arról, hogy egyre javul a vállalkozók pénzügyi tudatossága abban a tekintetben is, hogy mind kevesebben mulasztják el fizetési kötelezettségeik teljesítését.

 

A HBKIK küldöttgyűlése a Kamara 2018. évi üzleti tervéről készített egyszerűsített éves beszámolóját, annak részeként a mérleget és az eredmény kimutatást, figyelemmel a könyvvizsgálói jelentésben foglaltakra is elfogadta. A küldöttgyűlés megállapította, hogy a Kamara 2018. évben is a törvényben és az alapszabályban megfogalmazott céloknak megfelelően, eredményesen működött. A küldöttgyűlés továbbra is fontos célkitűzésnek tartja a kamarai tagok létszámának bővítését, annak érdekében, hogy a gazdasági tevékenységet folytató vállalkozók általános és együttes érdekképviseletét minél szélesebb körben és eredményesebben tudja megvalósítani.

A 2018. évi egyszerűsített éves beszámoló teljes terjedelmében megtekinthető a Kamara Debrecen, Vörösmarty u. 13-15. szám alatt található működési helyén, valamint a www.hbkik.hu oldalon.

 

A küldöttgyűlés a Kamara 2019. évi üzleti terve elfogadására vonatkozó előterjesztést is megtárgyalta és elfogadta.

 

Díjaztuk a Szakma Sztárjait!

 

A HBKIK díjátadó ünnepségen fejezte ki elismerését a 12. Szakma Sztár fesztiválon dobogón végzett és döntőbe jutott diákok, valamint felkészítő tanáraik részére. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019-ben 12. alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). A versenyek célkitűzése továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt.

A versenyek országos döntőjére a 12. Szakma Sztár Fesztiválon március 12-14. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont területén került sor, ahol 11 szakmacsoportban mintegy 230 tanuló versengett egymással. Az eseményre több mint 20 ezren látogattak ki, a résztvevők közel kétharmada vidékről, területi kamarák szervezésében érkezett a fesztiválra. Az érdeklődő iskolák diákjai, az osztályok, csoportok egynapos szakmai kirándulás keretében ingyen vehettek részt a rendezvényen. A HBKIK idén a fesztiválra összesen 12 buszt indított, 542 diákot és tanárt utaztatva el az eseményre.

Idén a 15 Hajdú-Bihar megyei induló közül nagy sikert elérve végül 8-an is felállhattak a dobogóra: két tanuló első, kettő második, négy pedig harmadik helyezést ért el.

 

A HBKIK a döntőbe jutott diákok és felkészítő tanáraik részére díjátadó ünnepség keretén belül fejezte ki elismerését a kiemelkedő teljesítményükért. Az okleveleket és a jutalmakat Miklóssy Ferenc a HBKIK elnöke adta át a díjazottaknak.

 

A díjazottak listája a mellékelt táblázatban olvasható.

 

 

Petneházi Attila