Fel kell helyezni Debrecent – a belföldi turizmusban – az őt megillető helyre

Szerző: Czirbik Milán | 2017. április 20.

Minél több turista, minéI hosszabb ideig tartózkodjon Debrecenben, valamint Hajdú-Bihar megyében. A turisztikai szakemberek szerint továbbra is ez a cél mind a belföldi, mind a külföldi látogatók tekintetében. A 2017-es év turisztikai céljairól, lehetőségekről, valamint az élményturizmus fontosságáról is hasznos és informatív előadásokat hallgattak a Hajdú-Bihar megyei Turisztikai Szezonnyitó 2017 rendezvény résztvevői. Az esemény keretein belül átadták a 3000. Digitálisan Felkészült Vállalkozás díját is.

A Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Házában megtartott Turisztikai Szezonnyitón Miklóssy Ferencnek, az Iparkamara elnökének és Pajna Zoltánnak, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnökének köszöntőjét követően Debrecen turisztikai célkitűzéseit mutatta be Gődény Gábor, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. „Visit Debrecen” divíziójának vezetője. – Idén a belföldi turizmusban Debrecent fel kell helyezni az őt megillető helyre – mondta Gődény Gábor a cívisváros rövidtávú turisztikai célkitűzéseivel kapcsolatban. Pozitívumként értékelte, hogy a cívisváros a vidéki TOP 25 település listáján az előkelő 9. helyet foglalja el jelenleg az eltöltött vendégéjszakák száma alapján, és cél a TOP 5-be kerülés. Nagyon fontos a Debrecen, mint márka építése, ugyanis ez a külföldiek számára is értelmezhető fogalom az Észak-Alfölddel ellentétben, vagyis az egész régiót a Debrecen brand-el kell azonosítanunk – mondta a szakember, aki a hosszú távú célok között a külföldi népszerűsítést határozta meg.

 

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke úgy látja a megyében található természeti adottságok, valamint kulturális örökségek mellett kiemelt turisztikai jelentősséggel bír az egészségturizmus ezen belül is a termálturizmus. Pozitívumként értékelte, hogy 2016-ban a megyénkben megszálló vendégek száma több mint 484 500 fő volt, a vendégéjszakáké pedig meghaladta a 1 416 800 főt, amely növekvő tendenciát jelent a korábbi évekhez képest. Budapest után a leglátogatottabb vidéki város Hajdúszoboszló. A vendégéjszakák mintegy 65%-át töltötték itt turisták, köszönhetően többek között az egészség- és gyógyturizmus terén nyújtott kiemelkedő szolgáltatásnak. Pajna Zoltán hozzátette: a külföldi vendégek közül még mindig a szlovákok, a lengyelek, a románok, az oroszok, az ukránok és a németek választják legtöbben régiónkat, de a Debreceni nemzetközi repülőtér folyamatos fejlesztése és járatbővítése Nagy-Britanniából, Olaszországból, Franciaországból, Svédországból, Németországból és a Benelux Államokból is idecsábíthatja a látogatókat.

Miklóssy Ferenc, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke elmondta, hogy jelentős bevételre számítanak a kiemelt rendezvények kapcsán, hiszen a legfőbb cél az, hogy minél több vendég, minél több időt töltsön Debrecenben és a megyénkben. 2016-ban az ország GDP-jének egyébként mintegy 4%-át közvetlenül az idegenforgalom adta, illetve a turizmusban 350 ezer foglalkoztatott és 46 ezer vállalkozás érdekelt Magyarországon, ami jelentős szám.

 

Dr. Morvai Gábor, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének megyei békéltető testületi tagja szintén hasznos tanácsokkal szolgált a vendéglátásban érintettek számra. Ahogyan fogalmazott: ha már reklamál egy turista valami miatt, gyakorlatilag el is vesztette őt az adott idegenforgalmi hely, ezért idáig nem szabad eljutni. Az előadás során elővett tipikus szolgáltatói hibák tanulságos példaként szolgáltak az elvárt vendéglátói magatartás kapcsán.

 

A szezonnyitó végén pódiumbeszélgetés keretében mondta el álláspontját a Hajdú-Bihar megyei idegenforgalom kapcsán több olyan meghívott, akik többféle szegmensét jelenítik meg a megye turisztikájának.

 

Bulcsu László, a megyei közgyűlés alelnöke szerint fontos összefogni azokat a szereplőket, akik megtervezik, és meg is valósítják a turizmust.

 

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft igazgatója elmondta, hogy a megyei önkormányzattal közösen idén is lehetőség lesz a megye értékeit megismerni a Debrecenbe látogatóknak. A két éve megrendezett és igen népszerű, a megye értékeit bemutató Értéksziget elnevezésű eseménysorozatot idén augusztusban is megszervezik a Kölcsey Központ falain belül.

 

Miklósvölgyi Péter, a Campus Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője bízik abban, hogy az évek óta meglévő, nagyjából 15%-os vendégszám növekedést idén is megtartja a Campus Fesztivál, amely ebben az évben ünnepli 10 éves jubileumát, amelynek idei sztárfellépője a The Prodigy zenekar lesz.

 

Tamás László, az Airport Debrecen járatfejlesztési igazgatója a könnyen és gyorsan elérhető alternatív turisztikai attrakciók kapcsán jegyezte meg, hogy ma már több mint ezer célpont érhető el Debrecenből repülővel.