Üdvözöljük a

Ezek a tárgyak nem egy porosodó vitrinbe valók

honlapján!

-

Ezek a tárgyak nem egy porosodó vitrinbe valók

Szerző: Iván Gábor | 2018. május 18.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját Szűcs Imre, a népművészet mestere vehette át.

 

A népi kultúra nemcsak a múlt, hanem a jövő is. Nekünk, magyarok számára különös jelentőséggel bír, ezért bízom benne, hogy mind többen lesznek ebben a hazában, akik értékként tekintenek kulturális örökségünkre – ezekkel a gondolatokkal kezdte köszöntőjét Kékedi László, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetője a X. Fazekas Fesztivál megnyitóján a Kölcsey Központban.

Magas és alacsony kultúra

 

„Sajnos, a reneszánsz kortól a magasabb társadalmi rend elutasítja az egységes népi kultúrát, és kialakítja a sajátját. Ezt elkezdi magas kultúrának nevezni. A magas kultúra tulajdonsága az, hogy hozzá képest alacsony kultúra minden, ami nem ő, azt nem tekinti egyenrangúnak. Ezért a magasabb kultúra nem ismeri el a népművészetet, pedig a régi műveltség egységét gyakran a népművészet hordozza tovább. Ez a tárlat is bizonyítja, hogy a népművészetnek bizony a magas művészetben van a helye. Ezek a művek többet hordoznak, mint amit látunk. Ez a műveltség, ami belőlünk, a legmélyebb génjeinkből ered. Aminek az átadása nélkül sokkal, de sokkal szegényebbek lennénk. Fontos, hogy ami a lelkünkből jön, azt az egységes világot, a természettel, Istennel továbbörökítsük gyermekinknek, a jövő nemzedékének” – hangsúlyozta Kékedi László.

 

Jó, jobb, legjobb...

 

Idén összesen 21 fazekasmester küldött be pályaművet a nívós tárlatra, alaposan feladva a leckét a rangos szakemberekből álló zsűrinek. Az I. helyet végül Terdik Angéla debreceni népi iparművész szerezte meg, a második helyen az abonyi Donkó Károly – Angyal Kornélia páros végzett, a harmadik helyet pedig a debreceni Lévai Gábor szerezte meg. Debrecen város fődíját a debreceni Hákli Tímea, a népművészet ifjú mestere kapta, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját pedig a tiszafüredi Szűcs Imre, a népművészet mestere vehette át Radics Lászlótól, a kamara kézműves tagozatának az elnökétől. Csütörtökön délután szakmai konferenciával folytatódott a program, pénteken pedig a főtéren Dr. Papp László polgármester nyitja meg a fesztivált.