Üdvözöljük a

Eredmények és tervek a szakképzésben Kamara szemmel

honlapján!

-

Eredmények és tervek a szakképzésben Kamara szemmel

Szerző: Czirbik Milán | 2017. szeptember 15.

A szakképzés jelenlegi helyzetéről és a további fejlesztési irányokról rendezett ma Regionális Szakmai Szakképzési és Felnőttképzési Konferenciát Debrecenben a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és a Debreceni Szakképzési Centrum. A rendezvényen a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, mint a szakképzés egyik támogatója és koordinátora is képviseltette magát.

A konferencián Kontér Mária, a Kamara Oktatási és Képzési Osztályának vezetője a szakképzésben megvalósuló duális képzési lehetőségekről tartott előadást. A prezentációban elhangzott, hogy partnerségre és együttműködésre van szükség az oktatási intézmények, a Szakképzési Centrum, a Kamara, valamint a gyakorlati képzőhelyek között. A duális képzés nagy előnye például, hogy a tanulók gyakorlatorientáltabb képzést kapnak, nagyobb az esélyük az elhelyezkedésre a szakmai vizsgát követően, míg a gazdálkodó szervezetek számára előnyt jelent az állami finanszírozás, az alapnormatíva, valamint hogy szakmailag felkészült tanulók jelentkeznek. Pozitív változás a korábbi évekhez képest, hogy Hajdú-Biharban a 2016-os és 2017-es nyilvántartásban lévő tanulószerződések száma nagymértékben növekedett. Ennek oka többek között, hogy már kórházak is kötnek tanulószerződést, valamint szociális szakmákban is kihelyezhetők a tanulók.

 

A rendezvényen a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara külön standdal is bemutatkozott, ahol a szakképzéssel kapcsolatos legfontosabb információkat tudhatták meg az érdeklődők.