Üdvözöljük a

Egyszerűsödő EU szabályozás a KKV-k számára

honlapján!

-

Egyszerűsödő EU szabályozás a KKV-k számára

Szerző: Iván Gábor| | 2010. július 27.

Harminc intézkedésből álló csomagot mutat be októberben az Európai Bizottság, melyek egytől-egyig a belső piac működésének, tehát a fogyasztók és a vállalkozások helyzetének javítását célozzák.

 

Az Európai Bizottság idén őszre tervezi annak az intézkedéscsomagnak a bemutatását, amely megreformálná az Unió egyik alapvető vívmányát, a belső piacot. A gyakran közös piacként is emlegetett integrációs szimbólum a négy alapszabadságot; a munkaerő, a tőke, a szolgáltatások és nem utolsó sorban az áruk szabad mozgását testesíti meg.

A tagállamok által januárban megválasztott második Barroso-Bizottság belső piacért felelős tagja, Michel Barnier azonban úgy véli, hogy ez majdnem húsz éves intézmény immár elavult, és sem az üzleti, sem a magánszféra nem érzi magát jól benne.

Barnier hangsúlyozta, hogy az új intézkedések közül több célozza a kis- és közepes vállalatok helyzetének javítását, melyet a Single Market Act (belső piaci törvény) mellett a Small Business Act, vagyis a kisvállalkozói intézkedéscsomag is céloz.

Barnier kiemelte, hogy az intézkedések keretében többek közt könnyítenék a kisvállalkozások közbeszerzési pályázatokon való részvételét, a határon átnyúló elektronikus kereskedelem elérhetőségét, de az európai szabadalmak árának leszorítása is célként szerepel, hogy a kicsiknek is megérje az innovatív termékek és eljárások kifejlesztése.

Emellett elmondta, hogy gondolkodnak egy európai kisvállalkozói tőzsde bevezetésén, de annak módját is keresik, hogyan lehetne a lakossági megtakarításokat a kisvállalatok felé csatornázni.

Barnier elmondása szerint a csomag októberben kerül a Bizottság elé, ami azt jelenti, hogy 2011 során zajlik majd az egyes intézkedések megvitatása. A Bizottság azt tervezi, hogy a csomag a belső piac 20 éves évfordulóján, 2012 elején lép hatályba.

 

Fix szabályokra van szükség

A belső piaci reform már évek óta napirenden van, a folyamat legutóbbi állomásán idén májusban, a belső piac egyik szakértőjének tekintett Mario Monti, korábbi belső piacért felelős biztos, mutatta be „az egységes piac új stratégiája” című jelentését.

E szerint a belső piac ma már nem igényel új szabályozást, hiszen minden területet lefed az uniós jogalkotás, igényli azonban ezeknek a szabályoknak az egységesítését. Míg jelenleg a belső piaci szabályok 80 százalékát irányelvek határozzák meg, Monti szerint alkalmasabb lenne a rendelettel való szabályozás. Míg ugyanis az irányelvet csak iránymutatást jelent egy-egy jogszabály elkészítéséhez, addig a rendeletet egy az egyben kell átvenni, vagyis biztosított, hogy a szabályozás mindenütt azonos lesz.

 

Szabadalmak a magyar elnökség zászlaján

Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes elmondta, a magyar elnökség azt tervezi, hogy prioritásai közé emeli a szabadalmakról és a szellemi alkotásokról szóló uniós intézkedéscsomag ügyét is, amit Barnier „zászlóshajóként” jelölt meg a belső piac működésének javítása terén.

A belső piaci biztos egy korábbi interjúban elmondta, Európában tízszer annyiba kerül egy ötletet szabadalmaztatni, mint az Egyesült Államokban, és a plusz költségek nagy része a nyelvi különbségek, fordítások miatt merül fel. Barnier ezért az európai szabadalmak terén jelentős reformokat kezdeményezett. Bár a költségek még így is felülmúlnák egy tengerentúli szabadalmaztatás árát, a költségek kevesebb, mint a harmadukra esnének vissza.

Forrás: euractiv.hu