Üdvözöljük a

Beszállítónak lenni komoly érdem

honlapján!

-

Beszállítónak lenni komoly érdem

Szerző: Czirbik Milán | 2018. október 30.

A nagyvállalatok szakembereit hallgatva nem lesz egyszerű az elvárásaiknak megfelelni.

 

Lehetőséget teremteni a megyénkbe betelepülő multinacionális vállalatok és a helyi kis- és középvállalkozók számára a találkozásra, az érdemi párbeszédre, és végső soron a közös munkára – ezzel a céllal indította útjára a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara azt a regionális beszállítói roadshow-t, melynek második állomása Püspökladány volt.

Fény és árnyék

 

A köszöntők valamennyien rávilágítottak arra a sajátos kettősségre, ami a püspökladányi kistérséget jellemzi: miközben Püspökladányban összpontosul a szakképzési és a foglalkoztatási potenciál java része, valamint a várost jelentős közlekedési (főként vasúti) csomópontként tartják számon, addig a kistérség másik 12 települése továbbra is hátrányos helyzetűnek számít. Ezért is lenne különösen fontos a kistérségben élők számára az, hogy a megyeszékhelyen tapasztalható hatalmas foglalkoztatási boom hullámai akár félszáz kilométerrel odébb is éreztessék a jótékony hatásukat. A rendezvényen megjelent négy nagy cég (FAG Magyarország Ipari Kft., Krones Hungary Kft., Manz Kft., Medicor Kéziműszer Zrt.) szakembereit hallgatva azonban mindenki számára hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez (mármint a beszállítói partnerség megteremtése) nem lesz egyszerű.

 

 

 Püspökladányban folytatódott a beszállítói roadshow

 

Vannak alapvetések

 

Teljesen mindegy, hogy az adott vállalkozás hazai vagy külföldi tulajdonban van, a fő „csapásirányokat” tekintve az előadók akár egymás vállalkozásairól is beszélhettek volna. Kiderült, hogy készítsenek bár kólapalackozó berendezést vagy orvosi szikét, a kiváló minőségtől, a határidők szigorú szem előtt tartásától, vagy éppen a technológiai fegyelem messzemenő betartásától nem tudnak (és nem is akarnak) eltekinteni. A jelenlévő cégek beszállítókat keresnek hegesztő, CNC-forgácsoló, lemez megmunkálási és felület-kezelési tevékenységekre.

 

Gyorsan, jót, olcsón

 

Volt olyan az előadók között, akinek a cége a profiljától eltérő feladatokat próbálja külső beszállítókkal megoldani (a Medicor például nem foglalkozik csavargyártással, de attól az orvosi kézi műszerekhez csavarokra még szüksége van), de volt olyan is, ahol megvannak ugyan a beszállítók (tipikusan ilyen nemzetközi nagyvállalat a Krones), de szeretnék a közöttük meglévő versengést tovább erősíteni. Elhangzott, hogy van ahol a beszállítóvá válást különféle tanúsítványok  meglétéhez kötik a nagy cégek, de van példa arra is, hogy nem kérnek ilyen dokumentumokat, mivel a partnereik folyamatos monitorozását a saját minőségbiztosítási programjukon belül oldják meg. A lényeg ugyanaz: kiváló minőséget várnak el a beszállítóiktól, viszonylag szűk határidővel és relatíve alacsony (értsd: kelet-európai) áron. Cserébe hosszú távú, tisztes megélhetést garantáló együttműködést kínálnak a kkv-szektor tagjainak, mindig pontosan rendezve a számlát. Úgy tűnik, hogy a hallgatóság soraiból többek fantáziáját megmozgatta ez a történet, hiszen a plenáris ülés után a rendezvény kétoldalú tárgyalásokkal folytatódott Püspökladányban.

 

 

 Beszállító jelöltekkel tárgyaltak a nagyvállalatok képviselői

 

 

PA