Üdvözöljük a

Autópályán „ad gázt” a bihari térség

honlapján!

-

Autópályán „ad gázt” a bihari térség

Szerző: Czirbik Milán | 2018. november 8.

A nagyvállalatok és potenciális beszállítóik ültek asztalhoz Berettyóújfaluban (is).

 

Szerencsére ma már nem a válság és abból adódóan a bihari térség nyomora a téma, amikor vállalkozókkal találkozunk, hanem a jövő. Az a remélhetően dicső jövő, ahová a hamarosan átadandó autópályán érkezhet meg városunk és térsége – Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere beszélt erről szerdán azon a beszállítói roadshow-n, melyet a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara azzal a szándékkal indított útjára, hogy egy asztalhoz ültesse a beszállítókat kereső nagyvállalatokat és a beszállítói pozícióra vágyó kis- és középvállalkozókat.

Mérlegre téve

 

„Egy-egy nagyvállalat egész sor feltételt mérlegel, amikor arról dönt, hogy a világ mely pontján építse fel a következő gyárát, két szempont azonban talán ezek közül is kiemelkedik: van-e, lesz-e az adott térségben elég szakképzett munkaerő, illetve olyan potenciális beszállító, aki megfelel (vagy legalábbis megfeleltethető) egy multinacionális cég elvárásainak. Ezért döntöttünk úgy a kamarában, hogy szervezünk egy (idén 4 állomásból álló) beszállítói roadshow-t, ahol két dolognak kell kiderülnie: a kicsik ismerjék meg a nagyok elvárásait, az esetleges közös munka feltételeit, a nagyoknak pedig legyen fogalmuk a kicsik mindazon bajáról, amin együttesen úrrá lehetnek” - fogalmazott Szabó Péter, a HBKIK nagyvállalkozói tagozati alelnöke, a rendezvény ötletgazdája.

Bondár Sándor, a kamara helyi tagozatának elnöke szerint az autópálya érkezésének akkor is örülni kell, ha azon nem pusztán a tőke jöhet Berettyóújfaluba és környékére, hanem a bihari munkaerő is távozhat; például a Debrecenben már épülő Déli Ipari Parkba. - Azzal, hogy jövőre a sztráda eléri az országhatárt, városunk egy olyan félmilliós agglomeráció középpontjába kerül, melynek a két végén Debrecen, illetve Nagyvárad helyezkedik el. Ez a nyomvonal pedig kirajzolja a jövőt” - mondta.

 

 

 Berettyóújfaluban is sokan érdeklődtek a kamara beszállítói roadshow-ja iránt

 

 

Magasan a léc

 

Berettyóújfaluban két német (FAG Kft., Manz Kft.) és két magyar (Medicor Kéziműszer Zrt., Tungsram) cég képviselői próbálták felvázolni a hallgatóságnak az általuk álmodott közös jövőt. Kiderült, hogy az iparvállalatoknál tárt karokkal várják a beszállítókat hegesztő, CNC-forgácsoló, lemez megmunkálási és felület-kezelési tevékenységekre. Erre azonban csak olyanok jelentkezzenek, akik az ár-minőség-határidő „szentháromságának” megfelelni képesek. A színvonalra jellemző, hogy míg a FAG elsőként hozott létre „szakmunkás-akadémiát” a gyár falai között, a Manz anyacégénél 500 mérnök ötletel folyamatosan, a Medicor nem kevesebb, mint 10 ezer orvosi műszert készít kézzel, a Tungsram pedig elmondhatja magáról, hogy tőlük bizony még az amerikai világcég, General Electric (egykori tulajdonosuk) is sokat tanulhatott.

A roadshow délután kétoldalú tárgyalásokkal folytatódott, melyeknek remélhetően folytatása is lesz.

 

 

 Négy nagyvállalat képviselőjével tágyalhattak a vállalkozók Berettyóújfaluban

 

 

A sorozat központi rendezvényét november 14-én Debrecenben, a Kölcsey Központban tartják, ahol nemcsak a nagyvállalatok, hanem az általuk gyártott, vagy gyártatott alkatrészek, részegységek is bemutatkoznak.

 

 

Petneházi Attila