Ausztriai vállalkozásalapítás

2014. április 15.

Az ausztriai vállalkozásalapítás volt a témája a Kamara és az Ausztria Business Agency (ABA) közös rendezvényének. Szakértő előadók mutatták be az ausztriai üzleti környezet, a vállalkozásalapítás és az adózás legfontosabb tudnivalóit.

Peter Löschl és Berényi Ferenc az ABA képviseletében tájékoztatójukban elmondták, hogy Ausztria a világ legiparosodottabb országa, a GDP 29,2%-át az ipar álltja elő. Igen fejlett a szolgáltató szektor, ezen belül is pl. a turizmus 135 millió vendégéjszakát jelentett 2013-ban. Kiemelendő a kutatás-fejlesztés és az innováció növekvő szerepe, melyben Ausztria Németországgal áll csaknem egy szinten. A fejlett gazdaság, magas bérekkel jár együtt, ez pedig jelentős fizetőképes keresletet eredményez.

 

Dr. Gálffy Tibor ügyvéd a vállalkozásalapítás jogi vonatkozásait ismertette. A vállalkozásalapítást követi az un. iparűzési engedély, majd a működési engedély beszerzése. Az előbbi a vállalkozó személyére, az utóbbi a vállalkozás telephelyére vonatkozik.

 

Lonyai László a vállalkozásalapítás és –működtetés adózási szabályait mutatta be. Felhívta a figyelmet, hogy az osztrák adórendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, különös tekintettel a foglalkoztatásra.

 

Wachter István a cégalapítás tapasztalatait egy magyar vállalkozó szemszögéből mutatta be. Hangsúlyozta hogy a céglapítást tervezők  mindenképpen vonjanak be jó ügyvédet, könyvelőt, illetve egy helyismerettel rendelkező szakembert. Elismerően nyilatkozott az osztrák ügyintézés gördülékenységéről, az ottani emberek segítőkészségéről és szabálytiszteletéről.

  

 

Dr. Kiss András