Üdvözöljük a

Attila eldöntötte: autószerelő lesz - galériával!

honlapján!

-

Attila eldöntötte: autószerelő lesz - galériával!

Szerző: Czirbik Milán | 2019. március 29.

A Kamara szakmavilág virtuális kamionja elbűvölte a hajdúböszörményi gyerekeket (is).

 

„Vagány volt, mi?! Az egyik gyerek tényleg átesett a saját maga építette virtuális falon? A csajoknak való melók is vannak odabent – ilyen és hasonló kérdésekkel, beszólásokkal ugratták a kortársai a 13 éves Attilát, aki éppen akkor lépett ki a virtuális valóság kamion ajtaján. A speciális jármű (a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Ipakamara jóvoltából) néhány hónap alatt már másodszor érkezett meg megyénkbe, játékos eszközökkel népszerűsítve a szakmaválasztást- és tanulást.

 

Változóban a világ

 

Kontér Mária, a HBKIK oktatási és képzési osztályvezetője: – Hatalmasat fordult a világ az elmúlt tíz évben. Ha csak a hiányszakmákat nézzük, tíz éve még meg lehetett határozni a számukat 10-15 szakmában, ma viszont már szinte minden szakma hiányszakma. Sok cég a jól felkészült, motivált szakembereket keresi, és őket lehetőség szerint meg is fizeti. Fontos, hogy az iskolapadból kikerülve ismerjék az új technológiákat – ez a mai rendezvény is ezt a célt szolgálja. Játékos formában, élményszerűen felkelteni a pályaválasztás előtt álló, hetedikes gyerekek érdeklődését, belebújtatva őket egy autószerelő, női szabó, kőműves vagy pincér bőrébe. Tavaly Debrecenben járt már a speciális kamion, és a nagy sikerre tekintettel ezúttal böszörményi, püspökladányi és berettyóújfalui tizenévesek is felvehetik azt a bizonyos virtuális szemüveget, ami a jövőbe repíti őket. Idén a szülőkre is gondoltunk; rendhagyó szülői értekezletet szervezünk számukra Berettyóújfaluban, ahol praktikus tanácsokat kapnak ahhoz, hogy miként segíthetik a gyereküket a felelős döntésben.

 

Hegedűs Attila a Baltazár Dezső Református Általános Iskola hetedikes tanulója; akkor beszélgettünk vele, amikor kilépett a virtuális valóságból, ezért még friss volt számára a rengeteg élmény. – Az építőipar nem igazán vonzó számomra, az autószerelő szakma és a vendéglátás között hezitálok, és bár a virtuális kerékcserét nem tudtam időre befejezni, lehet, hogy mégis autószerelő leszek.

 

Lehetőségek és félelmek

 

Kathiné Juhász Ildikó, a HBKIK hajdúböszörményi szervezetének elnöke: – Bár Hajdúböszörmény számára a debreceni gazdaság robbanásszerű fejlődése tartogat lehetőségeket, a vidéki lét gondjai nálunk is megvannak. A vállalkozóink egyfelől várakozással tekintenek a „szomszédvárban” történtekre, másrészt viszont félnek attól, hogy a Debrecenbe betelepülő nagy cégek elszipkázzák a legjobb szakembereiket. Tudjuk, hogy a jövőnk a fiataljainkban van, az ő boldogulásuk alapja pedig a szakképzés, minőségi szakemberek oktatása, nevelése. A mai rendezvény abban segít, hogy a pályaválasztás előtt álló fiataljaink szembesüljenek a 21. század kihívásaival. A speciális kamion mellett kísérőprogramokat is szerveztünk; helyi vállalkozások például hegesztő szimulátorral érkeztek, de külön standokon állított ki a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum és a Magyar Vöröskereszt is. Összesen 240 hetedik osztályos gyereket várunk ma ide a főtérre.

 

Antal Laura Jázmin Hegedűs Attila iskolatársa, és őt is igencsak felvillanyozták a kamionban látottak. „Bár én gimnáziumba, majd pedig egyetemre készülök, de ez a divattervezősdi trendinek tűnik, úgyhogy ezt még átgondolom. Elvégre abból is lehet diplomázni, nem?!"

 

 

Petneházi Attila