Aligha lesz itt növekedés

Szerző: Kalmár Erika | 2013. március 26.

A magyar gazdaság 2013-ban stagnál, a GDP a 2010-es szinten van, érdemi javulás a munkaerőpiacon sem várható, a munkanélküliségi ráta 11 százalék körül stagnál − véli a GKI Gazdaságkutató Zrt. friss előrejelzése.

 

 

 

A prognózis szerint az infláció egyébként is lassulna, de a drasztikus és eszkalálódni látszó kormányzati beavatkozások (rezsicsökkentés) hatására átmenetileg történelmi mélységekbe süllyed. A mesterségesen leszorított infláció kockázata, hogy csak formálisan teljesülhet az MNB inflációs célja és erre hivatkozva indokolatlanul alacsony szintre lehet szorítani a kamatokat, ám ez nem ad érdemi lendületet a gazdaságnak, viszont gyengíti a forintot. Bár kedvező nemzetközi hangulatban ez átmenetileg elviselhető, bármilyen negatív változás a nemzetközi kockázatvállalási hajlandóságban ugrásszerűen ronthatja a finanszírozási feltételeket. Ez pedig veszélyes szerencsejáték − vélik a kutatók. Mivel a devizaadósságok miatt a kormány és az MNB nem engedheti tartósan 310−320 forint fölé az euróárfolyamot, ennek bekövetkezte esetén elkerülhetetlen lesz a beavatkozás.

Az idei áht-hiányt akkor lehet a GDP 3 százaléka alatt tartani, ha a kormány 150−200 milliárd forint összegű kiigazítást hajt végre, miközben a gazdaság 0,2 százalékkal nő − mondta Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa. A gazdaságkutató prognózisa szerint a háztartások fogyasztása idén újabb egy, a beruházások két százalékkal csökkennek, az infláció 3 százalék lesz. A ciprusi események figyelmeztethetnek: Magyarország védtelen az olyan fertőző hatásokkal szemben, mint a tartós árfolyamgyengülés, mivel jelenleg IMF-védőháló nélkül van. Az MNB valószínűleg nem veti be a nem konvencionális eszközöket a monetáris politikában − tette hozzá Várhegyi Éva tudományos főmunkatárs.

 

GKI